Foto: De Canon van Nederland, Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Expertmeeting Beladen Erfgoed

DutchCulture organiseert samen met het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed een expertmeeting en netwerkborrel op donderdag 20 september 2018.
20 september 2018

In het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem staan we stil bij beladen erfgoed en blikken we terug en vooruit op het Europees Erfgoedjaar in Nederland.

Expertmeeting ‘Beladen erfgoed’: voor erfgoed- & onderwijsprofessionals, -studenten en beleidsmakers
Erfgoed kan verbinden, maar ook verdelen. Onderwerpen uit onze gedeelde geschiedenis kunnen uiteenlopende emoties oproepen. Hoe voer je een gesprek over en ga je om met beladen erfgoed? De methode Emotienetwerken, ontwikkeld door Imagine IC en Prof. dr. Hester Dibbits (Reinwardt Academie, Erasmus Universiteit Rotterdam), biedt ruimte aan verschillende perspectieven en emoties die kunnen spelen rondom erfgoed, om zo te komen tot meer inzicht en wederzijds begrip. Daarnaast gaat de Nederlandse UNESCO Commissie op interactieve wijze in gesprek over een aanpak voor beladen erfgoed. De werksessies worden ingevuld met voorbeelden uit de Canon van Nederland. Ook is het mogelijk de interactieve tentoonstelling van de Canon te bezoeken. Speciaal te gast is een delegatie gidsen van United Tour Guides Suriname, als onderdeel van het Buitenlands Bezoekersprogramma. Zij zijn in Nederland om kennis uit te wisselen op gebied van rondleiden, storytelling en ons gedeelde verleden. Deel uw perspectief en doe nieuwe inzichten op over beladen erfgoed.

Netwerkborrel: terug- en vooruitblik Europees Erfgoedjaar
De aansluitende netwerkborrel opent met een gesproken column van Karin Amatmoekrim (auteur van o.a. De man van veel en de serie Verzwegen geschiedenis van De Correspondent). Daarnaast is er plek voor een korte terug- en vooruitblik op het Europees Erfgoedjaar. In de afgelopen maanden werd de schijnwerper gericht op thema’s zoals ambachten en duurzaam vakmanschap, water, gemaakt landschap, Europese routes, verdedigingslinies, Werelderfgoed en landgoederen en buitenplaatsen. Op de planning voor de komende maanden staan de thema’s archeologie, religieus erfgoed en grenzeloos erfgoed. Ook liggen er een aantal landelijke evenementen in het verschiet, zoals de Open Monumentendagen, De Maand van de Geschiedenis en de Archeologiedagen.

Praktische info
Locatie: Nederlands Openluchtmuseum, Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem
Expertmeeting: 20 september 2018, 13.00 – 15.45 uur
Netwerkborrel: 20 september 2018, 16.00 – 18.30 uur
Aanmelden: Deelname is gratis, registratie is inmiddels gesloten. Heeft u vragen over de expertmeeting en/of de netwerkborrel, stuur dan een mail.
Bekijk hier het Facebook-evenement.

Het Nederlandse programma van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is geïnitieerd vanuit het Erfgoedplatform Plus van Kunsten ’92 in samenwerking met het Ministerie van OCW, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en DutchCulture. Kijk hier voor meer informatie.

Discipline: