India

India

DutchCulture ondersteunt en bevordert culturele samenwerking tussen Nederland en India.

Van 2013-2016 was India een prioriteitsland in het internationaal cultuurbeleid van Nederland. Deze status zorgt onder meer voor extra aandacht, middelen en personele capaciteit op de Nederlandse diplomatieke post in Delhi. India is ook een prioriteitsland in het Gedeeld Cultureel Erfgoed programma. De landen delen een gemeenschappelijke geschiedenis, inclusief verhalen, objecten en gebouwen.

Programma 2015-2016
In 2015 en 2016 gaven we de culturele samenwerking met India extra aandacht. Nederland en India werkten samen op het gebied van film, foto, applied gaming en design. Beide landen kennen bloeiende sectoren in deze domeinen. Wat Nederlandse en Indiase makers bindt is hun drive om met hun werk een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Filmmakers en fotografen doen dat door maatschappelijke problemen zichtbaar en bespreekbaar te maken, game developers en designers door producten te ontwerpen die concrete oplossingen voor complexe sociale vraagstukken bieden.

We streeften  naar duurzame samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse en Indiase partners die als doel hadden het ontwikkelen van creatieve producten voor zowel Nederland als India. Hierbij werkten we samen met strategische partners in het Nederlandse en het Indiase culturele veld. Social impact stond bij deze samenwerkingen centraal en vooral jongeren waren een belangrijke doelgroep. De creatieve sector in India heeft nog weinig ervaring met jongeren als doelgroep, hoewel het land de grootste jeugdpopulatie ter wereld heeft. Daarnaast zijn het juist de young professionals die op zoek gaan naar nieuwe internationale samenwerkingspartners.

Overzicht gerealiseerde activiteiten 2015-2016