Buitengaats maker in Beeld: Titia Ex

Image
Afbeelding

Buitengaats maker in Beeld: Titia Ex

DutchCulture brengt makers in beeld die internationaal gaan. Deze keer lichtkunstenaar Titia Ex.

Ruim 4000 Nederlandse makers en organisaties met internationale ambities gaan jaarlijks Buitengaats. DutchCulture brengt ze in een reeks interviews in beeld. Deze keer: lichtkunstenaar Titia Ex.

Waar kennen we je van?
Ik ben genomineerd voor een prijs in Londen, met mijn dynamische lichtsculptuur Dolmen Light in de Hondsrugtunnel in Emmen. Eerder werd ik al genomineerd in Rome en won ik in Barcelona en Seoul met dit werk een award. Ik maak lichtsculpturen, met dag- of kunstlicht, met name in de publieke ruimte. De geschiedenis van de locatie is belangrijk voor me, evenals het gebruik van een ruimte en het ritme ervan. Ik hoop in Londen ook mijn andere werken te kunnen presenteren en nieuwe mensen te ontmoeten. Mijn werk Juicy Lights is op dit moment te zien op de Ten Kate markt in Amsterdam.

Wat heeft het internationaal werken je gebracht?
Direct na de Rijksacademie ben ik uitgenodigd als artist-in-residence in Japan. Ik werkte op de video-afdeling, maar was eigenlijk meer te vinden op de modeafdeling en kwam via hen in contact met de architect Tadao Ando. Hij is van invloed geweest op mijn latere werk. Het gemak waarmee je op reis nieuwe mensen ontmoet en spreekt die denken vanuit een andere cultuur, is inspirerend. Via andere culturen herijk je je werk en zie je nieuwe invalshoeken.

Wat is de grootste les die je hebt geleerd?
Mijn werken reizen veel, naar exposities en zo. Dat kan ingewikkeld zijn vanwege alle technische aspecten wat het installeren van lichtkunstwerken in de openbare ruimte met zich meebrengt. Dan merk je dat er overal enthousiaste mensen zijn die helpen. De licht community is een leuke en diverse wereld van kunstenaars, theatermakers, natuurwetenschappers, landschapsarchitecten tot stadsplanners. Het is opvallend dat er in de minder georganiseerde landen vaak meer kan dan in de wat overgeorganiseerde landen.

Wat adviseer je andere makers die ook buitengaats willen gaan?
Ga het doen, probeer het uit. Werken in het buitenland verruimt je blik en geeft dit nieuwe inzichten over je eigen werk en over Nederland. In Nederland wordt nog vaak het onderscheid gemaakt tussen beeldende kunst en ontwerpen. Ik, werkend met licht in de publieke ruimte, val niet uitsluitend in een van beide categorieën en dat is soms best lastig. In het buitenland denken ze zo helemaal niet, je bent een maker en werkt in de creatieve sector. Dat kan heel relativerend zijn.

Welke andere plannen heb je voor de nabije toekomst?
Door het ministerie van Buitenlandse Zaken ben ik gevraagd om een eerste voorstel te maken voor een kunstwerk in Litouwen. Het schetsontwerp is net af. Ik hoop een keer terug te kunnen naar Japan en naar Seoul. Ik vind die stad fascinerend en hoop daar een werk te realiseren. Ook wil ik samenwerken in andere dwarsverbanden. Zo verandert Dolmen Light bijvoorbeeld hoe we ons gedragen in tunnels en ook met andere werken lukt het me om nieuwe verbindingen, nieuwe verhalen te vertellen. Er valt op het gebied van licht nog een wereld te winnen.

Titia heeft altijd te maken met zeer divers samengestelde teams, denk aan beleidsmedewerkers van gemeenten, scholen of ziekenhuizen maar ook (landschaps)architecten, stedenbouwkundigen en de technische bedrijven en programmeurs die de software die zij ontwerpt moeten uitwerken. Voor het werk Juicy Lights voor de Ten Kate markt in Amsterdam werd ze gesteund door het Mondriaanfonds en het Amsterdamse Fonds voor de kunsten, en werkte ze samen met de markt, ondernemers, bewoners en De Hallen.

Haar interactieve lichtinstallatie: Flower from the Universe is tot 29 februari in het Solana Park in Beijing te zien.

Meer informatie over Titia Ex en haar werk vind je op de website: http://titiaex.nl/

Eerder in deze Buitengaats-reeks verschenen interviews met regisseur/cameraman Morgan Knibbe, artistiek directeur ISH Marco Gerris, beeldend kunstenaar Seyit Battal Kurt, choreograaf Arno Schuitemaker, de ontwerpers van Atelier NL, theatergroep Wunderbaum, multidisciplinair kunstenaar Akmar en animator/striptekenaar Aimée de Jongh.

Did you find this information useful?
0