Photo: Remco Vermeulen
 

DutchCulture: werkbezoek in Jakarta

19 november 2018
Remco Vermeulen, landenadviseur Indonesië, was op werkbezoek in Jakarta en deed dagelijks verslag.

Zaterdag 24 november 2018

Gedeelde toekomst
Op mijn laatste dag in Jakarta heb ik geluncht met vrienden en collega's, die werkzaam zijn als architect, historicus, kunstenaar of ontwerper. Een prachtige groep mensen, die me veel hebben geleerd – en nog altijd leren – over hun land; taal, gebruiken, geschiedenis, eten, architectuur, en ga zo maar door. Dit is ontzettend waardevol. 

Lees deel 3 van de drieluik die ik heb geschreven, over culturele uitwisselingen tussen Indonesië en Nederland, de impact van persoonlijke connecties en de gedeelde toekomst waar we samen aan bouwen. 

Groepsfoto in Menteng, Jakarta op 24 november 2018 

Vrijdag 23 november 2018

Getto midden in de stad
De Chinese bevolking van Jakarta woont van oudsher in een eigen wijk net ten zuiden van Kota Tua, de historische binnenstad. Het voelt aan als een dorp in een stad, met smalle steegjes, vele winkeltjes, marktkramen, en gebedshuizen, en een enorme bedrijvigheid. Hoewel de Chinezen zich al voor de Portugezen en Nederlanders in de archipel vestigden, is hun positie binnen de Indonesische samenleving niet gemakkelijk: discriminatie komt nog altijd voor.  

Chinese tempel in Glodok, Jakarta op 23 november 2018 

Donderdag 22 november 2018

Erasmus Huis als merk
Het Erasmus Huis in Jakarta, gelegen op het terrein en deel van de Nederlandse Ambassade, is niet alleen een cultureel centrum, een podium, een plek om te lezen, om te leren, om in gesprek te raken. Het Erasmus Huis is een merk, niet alleen bekend in Jakarta maar daar ver buiten. Lees hier meer over de feestelijke heropening deze week, na een verbouwing die vijf maanden geduurd heeft. 

Lees deel 2 van de drieluik die Remco heeft geschreven, o.a. over het onafhankelijke Indonesië.

Het exterieur en interieur van het gemoderniseerde Erasmus Huis, Jakarta op 21 november 2018 

Woensdag 21 november 2018

'Batavia' is hip
VOC Galangan, Batavia Marina, Bakoel Koffie, Café Batavia, Keukenhof Bistro: restaurants of cafés met namen die verwijzen naar het koloniale verleden of naar Nederland zijn er in overvloed in Jakarta. En het zijn populaire plekken, niet zozeer bij (Nederlandse) toeristen of als trouwlocatie, maar vooral bij (Indonesische) jongeren. Sommige van deze restaurants zijn nieuw gebouwd, maar veel zijn neergestreken in historische panden. Sfeervol ingericht met oude foto's of objecten die naar Nederland verwijzen, maar net zo goed met Indonesische portretten of kunst. Gedeelde geschiedenis onder het genot van een kop koffie (of 'kopi' in het Bahasa Indonesia). 

Lees deel 1 van de drieluik die Remco heeft geschreven over zijn persoonlijke ontdekkingstocht die via zijn eigen familiegeschiedenis naar het dynamische debat over culturele samenwerking van vandaag voert, van Nederlands-Indië naar Indonesië en Nederland.

Het interieur van Koffie Bakoel in Cikini, Jakarta op 20 november 2018 

Dinsdag 20 november 2018

'Jengki' stijl
In het Jakarta van eind jaren '40, de hoofdstad van de nieuwe Republiek Indonesië, was geen plaats meer voor koloniale (Indische) architectuur. Terwijl president Sukarno met architect Friedrich Silaban aan de slag ging met monumenten als Masjid Istiqlal en het Nationaal Monument, werd verderop de wijk Kebayoran Baru aangelegd. Tussen weelderig groen werden oppulente villa's in Amerikaans-geinspireerde, tropisch-modernistische 'Jengki' (van 'Yankee') stijl gebouwd. Verschillende van die huizen staan er nog, sommigen mooi gerestaureerd, anderen volledig vervallen. 
Voorbeeld van een Jengki stijl woning in Kebayoran Baru, Jakarta op 19 november 2018 

Maandag 19 november 2018

Gehavend
Op 16 januari eerder dit jaar werd Museum Bahari, het Maritiem Museum in Jakarta, deels verwoest door een heftige brand. De niet-aangetaste vleugels gingen snel weer open, maar zo'n tien maanden later staat dit deel van het zeventiende-eeuwse complex er nog gehavend bij. 

De vleugels verwoest door het vuur, Museum Bahari, Jakarta op 18 november 2018 

----

 

Urban park
Afgelopen zomer, ter gelegenheid van de Asian Games (voor het eerst sinds 1962 weer in Indonesië), werd een deel van de Kali Besar in Kota Tua gerevitaliseerd: van vervuild en vervallen gracht naar een 'urban park' ontworpen door PT Budi Lim Arsitek met halfronde zithoeken, wandelboulevards en drijvende platforms.

Urban park Kali Besar, Jakarta op 18 november 2018