De Nederlandse ministers van Buitenlandse Zaken (Hans van den Broek) en Financiën (Wim Kok) ondertekenen het Verdrag van Maastricht
 

Ver­drag van Maas­tricht of­fi­ci­eel toegevoegd aan de lijst Eu­ro­pese Erf­goed­la­bels

8 maart 2018
Officiële uitreiking op 26 maart 2018 in Bulgarije
De Europese Commissie heeft op donderdag 1 maart 2018 besloten om negen nieuwe Europese bestemmingen toe te voegen aan de lijst van Europese Erfgoedlabels. Het zijn allemaal locaties die de Europese historie, idealen, waarden en integratie symboliseren. Het Verdrag van Maastricht is één van de negen nieuwe bestemmingen. Het verdrag werd in 1992 ondertekend en daarmee werd de Europese munt geïntroduceerd en kreeg het Europees Parlement wetgevende macht. Ook betekende het verdrag het startpunt voor de Europese cultuurprogramma’s, waarmee de samenwerking tussen culturele organisaties in de lidstaten werd gestimuleerd.
 
Sinds 2013 hebben in totaal nu 38 locaties het Europees Erfgoedlabel gekregen. In Nederland ontvingen Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Vredespaleis Den Haag al een erfgoedlabel. 

De negen nieuwe Europese Erfgoedlabels worden op 26 maart 2018 feestelijk uitgereikt tijdens de Internationale conferentie Cultural heritage: for a more sustainable Europe in Plovdiv, Bulgarije.

De negen nieuwe bestemmingen op een rij:

  • Leipzig’s Musical Heritage Sites (Germany)
  • Dohány Street Synagogue Complex (Hungary)
  • Fort Cadine (Italy)
  • Javorca Church (Slovenia)
  • Former Natzweiler concentration camp and its satellite camps (France and Germany)
  • Sighet Memorial (Romania)
  • Bois du Cazier (Belgium)
  • Village of Schengen (Luxembourg)
  • Maastricht Treaty (The Netherlands)

Eurocommissaris voor Educatie, Cultuur, Jeugd & Sport, Tibor Navracsics: "De Europese Unie is gebouwd op waarden als vrede, vrijheid, verdraagzaamheid, solidariteit. Deze waarden moeten niet als vanzelfsprekend worden beschouwd, we moeten er elke dag voor werken. Alle locaties op de Europese Erfgoedlabellijst promoten deze waarden. Ik kijk ernaar uit om 26 maart de negen nieuwe Erfgoedlabels die we in het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in 2018 aan de lijst toevoegen, feestelijk uit te reiken."

Aanmelding nieuwe kandidaten
De deadline voor de aanmelding van nieuwe Nederlandse kandidaten voor het Europees Erfgoedlabel is medio september 2018. Meer informatie over de aanvraagprocedure en de criteria van het Europees Erfgoedlabel vindt u op dutchculture.nl/nl/europees-erfgoedlabel