|
Image
Afbeelding
Klaartje Bult
Role
Advisor Culture - Creative Europe
Email
k.bult@creativeeuropedesk.nl
 

Verdrag van Maastricht (1992) krijgt Europees Erfgoedlabel

Verdrag van Maastricht (1992) krijgt Europees Erfgoedlabel

Het Verdrag van Maastricht is door een onafhankelijke jury geselecteerd als Europees Erfgoed. In februari 2018 bekrachtigt de Europese Commissie het officieel.

Het Verdrag van Maastricht werd in 1992 ondertekend. Daarmee werd de Europese munt geïntroduceerd en kreeg het Europees Parlement wetgevende macht.  

Europe Calling
Minister Ingrid van Engelshoven (cultuur): "Het is mooi dat het Verdrag van Maastricht erkend is als Europees erfgoed. Het is een plek die symbool staat voor het belang van de Europese eenwording. Het is belangrijk dat de huidige en toekomstige generaties leren over de geschiedenis en de toekomst van Europa. Door het project ‘Europe Calling’ betrekt de provincie Limburg op prachtige wijze jongeren uit heel Europa hierbij. Zo wordt het Verdrag van Maastricht, 25 jaar na dato, levend gehouden."

Commissaris van de Koning Theo Bovens: "De toekenning van het Europees Erfgoed Label 2018 aan het Verdrag van Maastricht is een zeer bijzondere eer en een fantastische afronding van alle activiteiten rondom het 25-jarig bestaan. Dank gaat uit naar de Nederlandse regering die onze aanvraag heeft ondersteund en die het Verdrag van Maastricht als Nederlandse inzending heeft voorgedragen aan de selectiecommissie van de Europese Commissie."

Sleutelrol
Het Europees Erfgoedlabel is een initiatief van de Europese Unie en wijst locaties aan die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en de totstandkoming van de Europese Unie. Locaties die het label krijgen staan symbool voor de Europese idealen, waarden, geschiedenis en integratie. De gekozen locaties moeten zich vooral inspannen voor educatieve activiteiten gericht op jongeren. De provincie Limburg betrekt met het project ‘Europe Calling’ jongeren uit heel Europa bij de betekenis van het verdrag via debatten, workshops, muziek, dans, theater en sport. Op 27 januari 2017 kreeg de provincie Limburg positief advies van de Raad voor Cultuur om het Verdrag van Maastricht voor te dragen voor het Europees Erfgoedlabel. 

Officiële toekenning
Naast het Verdrag van Maastricht krijgen volgend jaar acht andere erfgoedlocaties ook het Europees erfgoedlabel. De Europese Commissie bekrachtigt in februari 2018 de keuze voor deze negen locaties formeel. In maart 2018 vindt in Bulgarije een ceremonie plaats voor de officiële toekenning van het label. In totaal hebben nu 38 locaties het Europees Erfgoedlabel gekregen. In Nederland hebben Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Vredespaleis Den Haag al een erfgoedlabel. 

Culturele samenwerking
Het Verdrag van Maastricht betekende ook het startpunt voor de Europese cultuurprogramma’s waarin de samenwerking tussen culturele organisaties in de lidstaten werd gestimuleerd. Sommige, zoals Eurosonic Noorderslag, zijn van blijvende waarde zijn gebleken. Sinds de start van het Creative Europe programma in 2013 hebben tientallen Nederlandse organisaties een bijdrage ontvangen voor hun internationale cultuurproject.