Detail van een paspoort uitgegeven door het Consulate of Google. Met The Consulate of Google studeerde Roos Groothuizen in 2015 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Detail from a passport, issued by the Consulate of Google. In 2015, Roos Groothuizen graduated from the Royal Academy of Art in the Hague.

Wet- en regelgeving

Het infopoint van DutchCulture adviseert u bij uw internationale ambities of wanneer u werkt met buitenlandse kunstenaars en artiesten.

Bent u van plan met een buitenlandse beeldend kunstenaar samen te werken? Danst er iemand van buiten de EU mee in een stuk? Wilt u iemand uitnodigen onderzoek te doen in uw instituut?

Of u met een partner uit één land werkt of mensen uit meerdere landen uitnodigt, bij internationale culturele projecten krijgt u te maken met wetten en regels.

Het infopoint van DutchCulture adviseert u bij uw internationale ambities of wanneer u werkt met buitenlandse kunstenaars en artiesten. In veel gevallen kunt u bij Nederlandse loketten voor informatie en advies terecht. De onderstaande pagina’s helpen u naar de meest relevante loketten, online ‘wizards’ en checklists wanneer u een buitenlandse kunstenaar in Nederland uitnodigt. Heeft u een andere vraag over internationaal werken, neem dan contact op met het Infopoint of maak een afspraak bij ons spreekuur, zie de agenda voor data.

Onderwerpen

Visa en verblijf in Nederland
Voordat iemand uit het buitenland aan de slag gaat, is het belangrijk te ervoor te zorgen dat hij of zij in Nederland mag verblijven en werken. De voorwaarden waaronder dat mag verschillen sterk, evenals de landen en regio’s waar Nederland afspraken mee heeft. Hier vindt u informatie over visa, uitzonderingslanden en administratieve verplichtingen.

Werken in Nederland
Wie cultuurmakers van buiten Nederland of buiten de EU uitnodigt om in Nederland te komen werken moet voldoen aan de Nederlandse en Europese regelgeving voor werk. Op deze pagina vindt u links naar de instanties en vergunningen die van belang zijn.

Sociale zekerheid
Wanneer u iemand uit het buitenland in Nederland dienst neemt, dan draagt u ook bij aan de Nederlandse  sociale verzekeringen. En wanneer iemand in Nederland werk en inkomen heeft, kan dat gevolgen hebben voor de sociale voorzieningen die iemand in zijn of haar thuisland geniet. Op deze pagina vindt u links naar de belangrijkste instanties.

Belasting
Is iemand in loondienst, factureert iemand voor zijn of haar diensten, verkoopt iemand zijn of haar werk of wilt u iemand een vergoeding geven voor zijn of haar werk? Wie in Nederland inkomsten of omzet heeft, krijgt te maken met de belastingdienst in Nederland en/of het thuisland. Door verdragen tussen landen onderling, en uiteenlopende wet- en regelgeving in ieder land kan belastingaangifte ingewikkeld zijn. Op deze pagina vindt u links naar relevante informatiebronnen bij de Belastingdienst en andere organisaties.

De informatie op deze pagina’s is algemene informatie. Niet alle regels en persoonlijke situaties laten zich vangen in een eenduidig schema. Ook verandert de wet regelmatig. Controleer daarom altijd het advies, bijvoorbeeld door telefonisch navraag te doen bij de desbetreffende instantie.