Vlaamse Ardennenlandschap, Kluisbergen, Vlaanderen, België

Photo: FrDr - Own work / Wikimedia Commons
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met België

Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met België

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Laatste update: 16 juni

Algemene maatregelen

Op 18 maart werd in België een lockdown afgekondigd. Vanaf 4 mei worden de maatregelen gefaseerd afgebouwd. Op dit moment bevindt België zich in fase 3. Maatregelen die blijvend gelden zijn het 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen in het openbaar vervoer. Verder blijft thuiswerken de norm, maar mogen bedrijven  wel weer open. Fases 4 en 5 van de afbouwstrategie vinden plaats in juli en augustus, als de epidemiologische situatie het toelaat. Meer algemene informatie is te vinden op deze website

Maatregelen voor de culturele sector

De Nationale Veiligheidsraad in België heeft op 3 juni besloten dat vanaf 8 juni culturele activiteiten zonder publiek mogen worden hervat. Voorstellingen met publiek - inclusief bioscopen - kunnen vanaf 1 juli worden hervat, maar altijd volgens precieze regels met betrekking tot het beheer van het publiek, zoals het respecteren van de veiligheidsafstand in het publiek en maximaal 200 aanwezigen. Meer informatie is te vinden op deze meertalige pagina van de Belgische overheid.

Ondersteunende maatregelen

De Belgische federale overheid heeft voor bedrijven en zelfstandigen 10 ondersteunende maatregelen aangekondigd, zie hier

Vlaanderen
De Vlaamse regering heeft ook een zogenaamde 'coronahinderpremie' (4000 euro + 160 euro per dag na 5 april) afgekondigd voor bedrijven die volledig moeten sluiten. Zelfstandigen kunnen hier ook aanspraak op maken, zie hier. Ook is er overbruggingsrecht voor loonkosten en uitstel van betaling van sociale bijdragen afgekondigd. Ook is er een eenmalige compensatiepremie van 3000 euro voor zelfstandigen, organisaties en ondernemingen die niet verplicht moeten sluiten, maar wel zware omzet verliezen lijden. 

Op 1 april kondigde de Vlaamse regering een noodfonds van 200 miljoen aan voor de sectoren cultuur, sport, media en jeugd. Op 3 juni maakte Minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon bekend dat de Vlaamse Regering het noodfondsbedrag van 200 miljoen euro verhoogd tot 265,175 miljoen euro. Vanuit dit fonds wordt zo’n 65 miljoen euro verdeeld aan de cultuursector via het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Ook Literatuur Vlaanderen en het VAF (architectuur) kunnen op dit noodfonds beroep doen en zo o.a. auteurs en producenten ondersteunen. 

De steden en gemeenten krijgen 30% van het noodfonds, wat neerkomt op 85 miljoen euro. Hiermee kunnen ze onder andere lokale cultuur- en jeugdorganisaties ondersteunen. Zo kunnen ook niet-gesubsidieerde, niet-commerciële organisaties in de erfgoedsector, sociaal-cultureel werk, amateurkunsten en de kunsten hier beroep op doen. Meer informatie is hier te vinden.

Het Vlaamse Cultuurloket heeft sinds het begin van de pandemie een ‘coronalijn’ in werking gesteld, waar juristen 7 dagen per week vragen van culturele ondernemers beantwoorden. Ook organiseert Cultuurloket webinars, waarin krediet- en steunmaatregelen voor zelfstandigen, organisaties en ondernemingen worden uitgelegd. Je kunt de webinars hier (terug)kijken.

Wallonië
De minister van Begroting van Wallonië heeft een fonds met 50 miljoen euro opgezet om cultuur, sport, jeugd en universiteitsziekenhuizen te ondersteunen. 

Reisadvies

Vanaf 15 juni zijn de Belgische grenzen geopend voor reizen naar en vanuit de Europese Unie, met inbegrip van het Verenigd Koninkrijk en de vier andere Schengenlanden (Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen). Raadpleeg voor de actueelste reisadviezen naar België vanuit Nederland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Creatieve initiatieven
  • Nu BOZAR gesloten is, heeft het Brusselse podium muzikanten gevraagd om thuis een concert op te nemen. Zie hier een overzicht.
  • In de podcast Blijf-in-uw-kotcast van deBuren beluister je vraaggesprekken en verhalen eerdere (live) programma's van deBuren.  
  • Met de rubriek Kunst in quarantaine biedt HART magazine online content aan zolas videowerken, foto's, livestreams en virtuele walkthroughs. Vanaf de website kun je ook het Print At Home Coloring Book by Artists in Times of Corona printen, dat theatermaker Laurens Mariën samenstelde uit bijdragen van bijna 100 kunstenaars. 

Vlaanderen
Op de website van Flanders DC kunnen Vlaamse kunstenaars en creatieve professionals hun online actie of initiatief doorgeven. De lijst 'corona-crisis creativiteit redt de wereld' bevat inmiddels al zo'n 70 initiatieven. 

Wallonië
De Federation Wallonie-Bruxelles heeft een overzicht gemaakt van culturele initiatieven die je vanuit huis kunt bekijken.

Wallonie-Bruxelles nodigt kunstenaars en andere culturele professionals uit om hun online initiatieven in te sturen. WBI deelt deze via de website en social media kanalen onder de hashtag #auxconfinsdelaculture.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze België-adviseur L.Grob@dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over België in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal.

Wij stellen alles in het werk om deze informatie zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.