Vlaamse Ardennenlandschap, Kluisbergen, Vlaanderen, België

Photo: FrDr - Own work / Wikimedia Commons
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met België

Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Frankrijk

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Laatste update: 1 april

Algemene maatregelen

De grenzen tussen Nederland en België zijn op dit moment gesloten voor al het niet-essentiële verkeer. Cultureel verkeer is dus niet mogelijk. Eerder werden al alle evenementen, ongeacht de omvang en of ze openbaar of privé zijn, afgelast. De maatregelen zijn op 28 maart verlengd tot en met 19 april. Meer algemene informatie is te vinden op deze website

NB: Cultuur is in België een bevoegdheid van de gemeenschappen, niet van de federale overheid. Dat betekent dat elke regio op een andere manier reageert op de crisis. 

Cultuur

Vlaanderen
Het Vlaamse ministerie voor Cultuur, Jeugd en Media houdt deze pagina bij met informatie voor de culturele sector. In samenwerking met Cultuurloket heeft het Vlaamse cultuurministerie ook een FAQ opgesteld. 

Cultuurloket heeft tevens een ‘coronalijn’ in werking gesteld, waar juristen 7 dagen per week vragen van culturele ondernemers beantwoorden. Ook organiseert Cultuurloket webinars, waarin krediet- en steunmaatregelen voor zelfstandigen, organisaties en ondernemingen. Je kunt de webinars hier (terug)kijken.

Op de website van SOTA (State of the Arts) kunnen kunstenaars en cultuurwerkers delen welke impact de annulering van voorstellingen, tentoonstellingen en andere culturele activiteiten heeft op hun inkomsten. Met deze getuigenissen wil het platform voor onafhankelijke kunstenaars de oproep tot steun voor de culturele sector van de Belgische overheden kracht bijzetten. In Rekto|Verso schrijft Wouter Hillaart dat cultuurwerkers gemiddeld 4.400 euro aan verloren inkomsten rapporteerden op het meldpunt (dd 17 maart). 

Ondersteunende maatregelen

De federale overheid heeft voor bedrijven en zelfstandigen 10 ondersteunende maatregelen aangekondigd, zie hier

Vlaanderen
De Vlaamse regering heeft ook een zogenaamde coronahinderpremie afgekondigd voor bedrijven die volledig moeten sluiten. Zelfstandigen kunnen hier ook aanspraak op maken, zie hier. Ook is er overbruggingsrecht voor loonkosten en uitstel van betaling van sociale bijdragen afgekondigd. 

Op 1 april kondigde de Vlaamse regering nieuwe steunmaatregelen aan:

  • Noodfonds voor de cultuursector

Er wordt 200 miljoen voor een noodfonds voor de secotren cultuur, sport, media en jeugd. Hoe het noodfonds precies zal werken, is nog niet bekend. 

  • Compensatiepremie 

Zelfstandigen, organisaties en ondernemingen die niet verplicht moeten sluiten, maar wel zware omzet verliezen lijden krijgen een eenmalige premie van 3000 euro. 

Meer informatie vind je op de website van Cultuurloket.  

Wallonië
De minister van Begroting van Wallonië heeft een fonds met 50 miljoen euro opgezet om cultuur, sport, jeugd en universiteitsziekenhuizen te ondersteunen. 

Reisadvies

Voor de actueelste reisadviezen naar België, kijk hier.

Culturele initiatieven
  • Nu BOZAR gesloten is, heeft het Brusselse podium muzikanten gevraagd om thuis een concert op te nemen. Zie hier een overzicht.
  • In de podcast Blijf-in-uw-kotcast van deBuren beluister je vraaggesprekken en verhalen eerdere (live) programma's van deBuren.  
  • Met de rubriek Kunst in quarantaine biedt HART magazine online content aan zolas videowerken, foto's, livestreams en virtuele walkthroughs. Vanaf de website kun je ook het Print At Home Coloring Book by Artists in Times of Corona printen, dat theatermaker Laurens Mariën samenstelde uit bijdragen van bijna 100 kunstenaars. 

Vlaanderen
Op de website van Flanders DC kunnen Vlaamse kunstenaars en creatieve professionals hun online actie of initiatief doorgeven. De lijst 'corona-crisis creativiteit redt de wereld' bevat inmiddels al zo'n 70 initiatieven. 

Wallonië
De Federation Wallonie-Bruxelles heeft een overzicht gemaakt van culturele initiatieven die je vanuit huis kunt bekijken.

Wallonie-Bruxelles nodigt kunstenaars en andere culturele professionals uit om hun online initiatieven in te sturen. WBI deelt deze via de website en social media kanalen onder de hashtag #auxconfinsdelaculture.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze België-adviseur L.Grob@dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over België in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal.

Wij stellen alles in het werk om deze informatie zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.