Neuschwanstein kasteel in Beieren, Zuid Duitsland
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Duitsland

Vragen en antwoorden over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Duitsland.

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Laatste update: 6 Oktober

Algemene situatie
In Duitsland

Reisadvies
Voor de actueelste corona maatregelen voor reizen naar Duitsland, kan je op de website van het ministerie voor Buitenlandse Zaken kijken. Sinds 2 oktober 2020 wordt Nederland door het Robert Koch Instituut (vergelijkbaar met RIVM) als risicogebied gezien (met uitzondering van Zeeland en Limburg!), wat betekent dat voor veel bondsladen een verplichte quarantaine van twee weken in acht moet worden genomen. Een negatieve Corona test kan quarantaine voorkomen maar ook hier zijn voorwaarden aan verbonden. Kijk voor de actuele stand van zaken voor de zekerheid bij het Bondsland waar je naartoe reist, bijv. NRW. Voor een overzicht van de overige regels zoals boetes, culturele evenementen, aantal bezoekers die je mag ontvangen etc. heeft ZDF een handig overzicht gemaakt. 

Corona aanpak Duitsland

Voor achtergrondartikelen over de Duitse aanpak van Corona, de verschillen met Nederland en de consequenties voor wetenschap, cultuur en dagelijks leven, kijk ook op de website van het Duitsland Instiuut Amsterdam. Ze beschrijven bijvoorbeeld de 5 belangrijkste verschillen tussen Nederland en Duitsland, o.a. zijn bij onze oosterburen mondkapjes verplicht, wordt er strenger op quarantaine gecontrolleerd en worden er geen uitzonderingen voor kinderen gemaakt. 

Ambassade-evenementen
Aankomende evenementen die op de Ambassade van het Nederlandse Koninkrijk in Berlijn zouden plaatsvinden zijn in overleg met de uitvoerende partners afgelast. Voor alle projecten die de Nederlandse Ambassade in Berlijn mede-financiert of waarvoor aanvragen zijn ingediend die niet of slechts deels kunnen plaatsvinden, wordt case-by-case en in overleg met de organisatie bezien hoe nu verder. Tot de mogelijkheden behoren uitstel of een alternatieve, bijvoorbeeld digitale, invullingen. Bereik de ambassade via bln@minbuza.nl.

Noodcultuurfonds
De Duitse Bondsregering heeft een compleet overzicht gepubliceerd van alle nu bestaande noodfondsen, regels en maatregelen voor alle in Duitsland wonende kunstenaars en culturele organisaties. Bij het laatste kopje ‘Weitere Initiativen’ staat ‘Angebote auf Länderebene’. Daar vind je een volgend compleet overzicht met alle maatregelen per Bondsland.

En verder: 
- De Duitse overheid roept op de kunst- en cultuursector te steunen.
- In Duitsland zijn bijna alle culturele instellingen weer open, maar de maatregelen worden streng gevolgd en een aantal podia hebben pas vanaf volgend jaar weer programma. Daarnaast wordt veel geexperimenteert met digitale of hybride formaten, zie Kampnagel.
- De culturele sector volgt het advies van het Robert Koch-instituut.
- Op deze site vind je juridische tips voor zelfstandig kunstenaars.

We hebben nauw contact met de ambassade en zodra we meer informatie hebben, vind je die hier.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze Duitsland-adviseur R.Ebbers@DutchCulture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Klik hier voor meer informatie over Duitsland in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal.

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.