Marrakech, Morocco

Photo: Abdelhamid Azoui / Unsplash
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Marokko

Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Marokko.

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Laatste update: 9 oktober 2020

Algemene ontwikkelingen

In Marokko is de noodtoestand verlengd tot 10 november 2020. De meest recente informatie en cijfers over het coronavirus COVID-19 in Marokko zijn te vinden op deze website van de Marokkaanse overheid in het Arabisch, Tamazight en Frans.

De verwachte impact van de crisis voor de Marokkaanse economie is groot. Het ministerie van Economie en Financiën heeft een Comité de Veille Économique in het leven geroepen dat verschillende maatregelen heeft genomen voor Marokkaanse werknemers (in de formele en informele sector) en bedrijven. Ten aanzien van de kunst- en cultuursector is het nu nog onduidelijk wat de gevolgen precies zullen zijn. Alle culturele organisaties zijn voorlopig gesloten. Op 15 juni heeft de Marokkaanse minister van cultuur een ondersteuningsprogramma aangekondigd voor Marokkaanse culturele instellingen en kunstenaars om de impact van de crisis te verlichten. Het ministerie reserveert hiervoor 39 miljoen dirham (€ 3.9 miljoen), per 17 juni kunnen aanvragen voor ondersteuning ingediend worden.

Reisadvies

De grenzen zijn gesloten voor regulier verkeer zoals toerisme. Wel is er beperkt vliegverkeer. Marokko staat toe dat houders van een Marokkaans paspoort inreizen. Ook niet-Marokkanen met een permanente verblijfstitel in Marokko mogen het land in. Vertrek uit Marokko is alleen toegestaan voor mensen met een niet-Marokkaanse nationaliteit en Marokkaanse burgers indien in het bezit van een permanente verblijfstitel buiten Marokko. 

Nederland adviseert alleen naar Marokko te reizen als het noodzakelijk is. Nederland heeft op 13 augustus het inreisverbod vanuit Marokko naar Nederland weer ingesteld voor alle niet-noodzakelijke reizen. Na een verblijf in Marokko is er bij terugkomst in Nederland een tiendaagse thuisquarantaine plicht. 

Voor de actueelste reisadviezen naar Marokko, kijk hier.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze Marokko-adviseur M.Sahraoui@dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over Marokko in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal.

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.