Saint Petersburg's skyline, Russia

Photo: Jorge Láscar / Wikimedia Commons
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Rusland

Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Rusland.

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Laatste update: 22 augustus 2020

Algemene ontwikkelingen
Met het langzaam maar gestaag dalen van het aantal nieuwe coronabesmettingen normaliseert het straatbeeld. Wel is er een mondkapjesplicht binnenin veel gebouwen, zowel in winkels als in culturele instellingen. De mate van naleving wisselt sterk.

In heel Rusland geldt een inreisverbod voor burgers vanuit alle EU-landen, met uitzondering van diegenen met een permanente verblijfsvergunning voor Rusland en een beperkt aantal uitzonderingscategorieen.

Musea, theaters, tentoonstellingscentra en andere culturele instellingen die onder het Ministerie van Cultuur vallen zijn na een periode van complete lockdown weer geopend, maar laten minder bezoekers toe en hebben speciale maatregelen genomen, op het gebied van bezoekersmanagement en schoonmaak. Formeel zijn evenementen met meer dan vijftig deelnemers verboden. Veel bioscopen en theaters werken met een schaakbordsgewijze bezetting van stoelen.

Nederlandse posten in Rusland
De Nederlandse ambassade in Moskou en het Consulaat Generaal in Sint Petersburg volgen de maatregelen die worden ingesteld door de Russische overheid inzake evenementen en inreis- en quarantainerestricties en hebben eigen evenementen grotendeels afgelast. De ambassade heeft een extra open call uitgeschreven voor projecten die coronaproof zijn uit te voeren. Daarnaast blijven de posten reguliere projecten steunen, waarbij uitvoerbaarheid ook onder een mogelijk strengere lockdown een aandachtspunt is. 

Reisadvies
Voor de actueelste reisadviezen naar Rusland, kijk hier.

Creatieve oplossingen
Net als in Nederland worden creatieve manieren gezocht om informatie online bij het publiek te krijgen: virtual tours, audioguides, YouTubekanalen e.d. De culturele sector in Rusland is al sterk gedigitaliseerd, en heeft zich met een verbazingwekkende snelheid aangepast aan de nieuwe situatie. Een aantal vooraanstaande culturele instellingen heeft al stappen gezet. Zo heeft de Potanin Foundation, de organisatie achter de schenkingsfondsen van de Hermitage en het Tretyakov Museum en het programma ‘Changing Museums in a Changing World’, een speciale subsidie gelanceerd voor noodhulp aan instellingen. Ook is de Foundation flexibel ten opzichte van de projecten die subsidie van hen hebben ontvangen, maar wiens activiteiten niet door kunnen gaan door de corona-maatregelen, zie hier. Het Garage Museum of Contemporary Art is overgegaan op slim werken en heeft een geheel nieuwe website gelanceerd. Grote concertzalen en onafhankelijke theaters streamen concerten en optredens of zetten geïmproviseerde festivals op via Instagram; muzikanten treden op via Facebook. 

Creatieve partners
Verschillende partners van de ambassade zijn ook creatief bezig. Zo lanceerde het Moscow International Festival Typomania voor grafische ontwerpers, dat van plan was om vier Nederlandse designers en een DJ te programmeren, een alternatief plan: sprekers hebben hun presentaties online gegeven, en het budget dat door de ambassade is toegekend werd gebruikt om studio’s en professionele geluids- en videoapparatuur te huren in plaats van voor vluchten of hotelkamers. Het bereik van het festival werd hiermee groter doordat de opgenomen video’s op de festivalwebsite staan en voor iedereen toegankelijk zijn. 

Hetzelfde geldt voor een activiteit op het gebied van gedeeld erfgoed. Het historisch museum van de Moskouse Lefortovowijk, heeft in haar lezingenprogramma ook twee lezingen opgenomen over de Nederlandse reiziger Cornelis de Bruijn, die in 1701 door Rusland reisde. Eén ervan is door de Nederlandse historica Jozien Driessen van het Reve. 

Het Mariinskitheater bereidt opnamen voor van de opera van Grigori Fried over Anne Frank, een monodrama in 21 scènes. De scènes worden in kleine bezetting opgenomen en dan één voor één, als een feuilleton, online geplaatst in aanloop naar de herdenking van de Kristallnacht in november.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze Rusland-adviseur L.Boswijk@Dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over Rusland in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal.

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.