Saint Petersburg's skyline, Russia

Photo: Jorge Láscar / Wikimedia Commons
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Rusland

Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Rusland.

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Laatste update: 18 november 2020

Algemene ontwikkelingen
Ook in Rusland is het aantal nieuwe coronabesmettingen gestegen, en de tweede golf van coronagevallen is heviger dan de eerste golf. In het hele land zijn beperkende maatregelen genomen, afhankelijk van de situatie ter plaatse. De metro van Moskou is verboden terrein voor 65+-ers en kinderen, en handschoenen en mondkapjes zijn in de hele stad verplicht op publieke plaatsen. Instellingen voor hoger onderwijs verzorgen een groot deel van het onderwijs online. 
In heel Rusland geldt een inreisverbod voor burgers vanuit alle EU-landen, met uitzondering van diegenen met een permanente verblijfsvergunning voor Rusland en een beperkt aantal uitzonderingscategorieen.

In Moskou zijn alle musea gesloten en alle culturele evenementen verboden. Theaters mogen hun voorstellingen spelen met maximaal 25% van de zitplaatsen bezet. De culturele instellingen van Sint Petersburg zijn open, maar de entree wordt uitgevoerd met time slots en vooraf aangeschafte kaartjes. Er worden geen groepsrondleidingen gehouden. Theaters mogen maximaal 25% van de plekken verkopen. Voor de culturele instellingen van de stad is een speciale procedure met QR codes ontwikkeld; het verkrijgen van een unieke QR-code die bevestigt dat de organisatie klaar is om te voldoen aan de standaard van veilige werking van de organisatie.

Nederlandse posten in Rusland
De Nederlandse ambassade in Moskou en het Consulaat Generaal in Sint Petersburg volgen de maatregelen die worden ingesteld door de Russische overheid inzake evenementen en inreis- en quarantainerestricties en hebben eigen evenementen afgelast. De ambassade heeft een extra open call uitgeschreven voor projecten die coronaproof zijn. Daarnaast blijven de posten reguliere projecten steunen, waarbij uitvoerbaarheid ook onder een mogelijk strengere lockdown een aandachtspunt is. 

Reisadvies
Voor de actueelste reisadviezen naar Rusland, kijk hier.

Creatieve oplossingen
Net als in Nederland worden creatieve manieren gezocht om informatie online bij het publiek te krijgen: virtual tours, audioguides, YouTubekanalen e.d. De culturele sector in Rusland is al sterk gedigitaliseerd, en heeft zich met een verbazingwekkende snelheid aangepast aan de nieuwe situatie. Een aantal vooraanstaande culturele instellingen heeft al stappen gezet. Zo heeft de Potanin Foundation, de organisatie achter de schenkingsfondsen van de Hermitage en het Tretyakov Museum en het programma ‘Changing Museums in a Changing World’, een speciale subsidie gelanceerd voor noodhulp aan instellingen. Ook is de Foundation flexibel ten opzichte van de projecten die subsidie van hen hebben ontvangen, maar wiens activiteiten niet door kunnen gaan door de corona-maatregelen, zie hier. Het Garage Museum of Contemporary Art is overgegaan op slim werken en heeft een geheel nieuwe website gelanceerd. Grote concertzalen en onafhankelijke theaters streamen concerten en optredens of zetten geïmproviseerde festivals op via Instagram; muzikanten treden op via Facebook. 

Creatieve partners
Het Mariinskitheater in St Petersburg heeft met steun van de ambassade opnamen gemaakt van de opera van Grigori Fried over Anne Frank, een monodrama in 21 scènes. De scènes worden in kleine bezetting opgenomen en dan één voor één, als een feuilleton, online geplaatst, de eerste verscheen op 9 november, de herdenking van de Kristallnacht in november.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze Rusland-adviseur L.Boswijk@Dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over Rusland in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal.

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.