Saint Petersburg's skyline, Russia

Photo: Jorge Láscar / Wikimedia Commons
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Rusland

Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Rusland.

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Laatste update: 19 maart 2020

Algemene ontwikkelingen
In Moskou zijn alle evenementen met meer dan vijftig gasten verboden. Steeds meer musea sluiten hun deuren. Daarnaast geldt in heel Rusland een inreisverbod tot 1 mei voor burgers vanuit alle EU-landen, met uitzondering van diegenen met een permanente verblijfsvergunning voor Rusland. Het sluiten van alle scholen en verplichte zelfquarantaine voor aanzienlijke groepen mensen hebben ervoor gezorgd dat het maatschappelijke leven een stuk rustiger is geworden.

Musea, theaters, tentoonstellingscentra en andere culturele instellingen die onder het Ministerie van Cultuur vallen zijn tijdelijk gesloten voor alle bezoekers, zoals de Hermitage, de Manege, en de Philharmonia. Meer informatie vind je hier.  

Momenteel zijn er geen specifieke maatregelen voor de culturele wereld ingesteld. Alle maatregelen die genomen worden zijn generiek. Wel zijn natuurlijk de organisatoren van evenementen vaak culturele actoren.

Nederlandse posten in Rusland
De Nederlandse ambassade in Moskou en het Consulaat Generaal in Sint Petersburg volgen de maatregelen die worden ingesteld door de Russische overheid inzake evenementen en inreis- en quarantainerestricties en heeft eigen evenementen grotendeels afgelast. Op dit moment is er niets bekend over mogelijke compensatieregelingen, noch op lokaal of op landelijk niveau. 

Reisadvies
Voor de actueelste reisadviezen naar Rusland, kijk hier.

Creatieve oplossingen
Net als in Nederland worden creatieve manieren gezocht om informatie online bij het publiek te krijgen: virtual tours, audioguides, YouTubekanalen e.d. De culturele sector in Rusland is al sterk gedigitaliseerd, en past zich met een verbazingwekkende snelheid aan aan de nieuwe situatie. Een aantal vooraanstaande culturele instellingen heeft al stappen gezet. Zo heeft de Potanin Foundation, de organisatie achter de schenkingsfondsen van de Hermitage en het Tretyakov Museum en het programma ‘Changing Museums in a Changing World’, een speciale subsidie gelanceerd voor noodhulp aan instellingen. Ook is de Foundation flexibel ten opzichte van de projecten die subsidie van hen hebben ontvangen, maar wiens activiteiten niet door kunnen gaan door de corona-maatregelen, zie hier. Het Garage Museum of Contemporary Art is overgegaan op slim werken en heeft een geheel nieuwe website gelanceerd. Grote concertzalen en onafhankelijke theaters streamen concerten en optredens of zetten geïmproviseerde festivals op via Instagram; muzikanten treden op via Facebook. 

Creatieve partners
Verschillende partners van de ambassade zijn ook creatief bezig. Zo lanceerde het Moscow International Festival Typomania voor grafische ontwerpers, dat van plan was om vier Nederlandse designers en een DJ te programmeren, een alternatief plan: sprekers zullen hun presentaties online geven, en het budget dat door de ambassade is toegekend wordt gebruikt om studio’s en professionele geluids- en videoapparatuur te huren in plaats van dit geld te gebruiken voor vluchten of hotelkamers. Het bereik van het festival wordt hiermee groter doordat de opgenomen video’s op de festivalwebsite blijven staan en voor iedereen toegankelijk zijn. 

De ambassade overweegt of een ander project dat steun heeft ontvangen, een tentoonstelling over joden in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog, ook een online spin-off zou kunnen ontwikkelen. Daartoe beginnen ze gesprekken met het NIOD en vervolgens met de Russische partners, het Yeltsin Centre in Yekaterinburg en mogelijk het Jewish Museum and Tolerance Centre in Moskou De samenwerking met dit laatste museum is alleen online mogelijk omdat het museum op dit moment wordt gerestaureerd.  

Een ander tentoonstellingsproject in het Yeltsin Centre dat door de huidige omstandigheden wordt beïnvloed, betreft een installatie van de Nederlandse kunstenaar Jonas Staal die lokaal ontwerpen is door een lokale afdeling van het National Centre for Contemporary Art. Indien nodig neemt de kunstenaar deel aan het project via een digitaal platform, dat als belangrijkste element een lokale discussie heeft: een bijkomend voordeel zou zijn dat internationale reizen niet meer noodzakelijk zijn. 

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze Rusland-adviseur L.Boswijk@Dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over Rusland in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal.

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.