Arabische herfst: film, muziek en literatuur

Image
Image
Caption
Beeld uit de IDFA openingsfilm Amal, over de 14-jarige Egyptische Amal die vecht voor haar identiteit

Arabische herfst: film, muziek en literatuur

Dit najaar staan muziek, film en literatuur in het teken van de Arabische wereld. DutchCulture licht de programma's rond Marokko en Egypte uit.

Turning East
Het Concertgebouw toont tijdens het Turning East festival van 20 t/m 25 november de veelheid aan genres en muziekstijlen uit de Arabische wereld. Voor dit zesdaagse festival reizen artiesten uit het gebied van Marokko tot Iran af naar Amsterdam. Naast concerten zijn er ook rondleidingen, talkshows en culinaire traktaties uit verschillende Arabische landen. Op 20 november treedt de Marokkaanse zangeres Abir El Abed op met het Amsterdams Andalusisch Orkest. Sinds haar deelname aan Arabs got talent is zij een superster in de Arabische wereld. In de entreehal is een expositie te zien van de Egyptische fotograaf Sarah Rifaat.

IDFA Shifting Perspectives: The Arab World
Het programma Shifting Perspectives van het Internationale Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) richt de blik op de (andere) Arabische wereld. In De Kleine Komedie zie je van 17 t/m 19 november documentaires van Arabische makers en kun je nagesprekken met hen bijwonen. Met films en debatten worden bestaande (stereotype) beelden van ‘de Arabische wereld’ bevraagd en de complexiteit van de Arabisch sprekende wereld getoond. We lichten twee films voor je uit:

Amal (Mohamed Siam)
De openingsfilm van IDFA 2017. De Egyptische Amal is 14 jaar als ze tijdens de revolutie in gevecht met de politie raakt. In dit coming-of-age verhaal zien we hoe Amal vecht om haar identiteit vorm te geven in Egypte.

In My Father’s House (Fatima Jebli Ouazzani)
Filmmaker en scenarist Fatima Jebli Ouazzani plaats haar persoonlijke geschiedenis tegenover traditionele kanten van de Marokkaanse cultuur.
Hier vind je het hele programma.

Nacht van de Arabische literatuur
Na een geslaagde eerste editie organiseert El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, op 9 december voor de tweede keer de Nacht van de Arabische Literatuur in De Nieuwe Liefde. De Nacht wil ontmoetingen en verbindingen tussen culturen stimuleren, en nieuwe perspectieven op kunst, politiek en maatschappij bieden met debatten. Bovendien is er te genieten van Marokkaanse gerechten, muziek en een Arabische souk. Tickets zijn nog niet beschikbaar, maar reserveren kan via info@elhizjra.nl 

Sinds januari 2017 heeft DutchCulture een speciale focus op Marokko en Egypte en adviseert in culturele samenwerking met deze landen. Meer weten? Neem contact met ons op.

*

Did you find this information useful?
0