|
Image
Image
Josine Backus
Role
Advisor - Focal Countries | Brazil
Email
j.backus [at] dutchculture.nl
 

Dutch Trail in Palermo geopend

Image
Image

Dutch Trail in Palermo geopend

Nederlandse focus bij twaalfde editie Europese kunstbiënnale Manifesta

Om het 25-jarig jubileum te vieren van Manifesta - afkomstig uit Nederland, presenteert de Europese kunstbiënnale tijdens Manifesta 12 in Palermo de Dutch Trail. Verschillende Nederlandse kunstenaars dragen bij aan Manifesta 12, The Planetary Garden. Cultivating Coexistence, over actuele thema’s als migratie, klimaatverandering en datastromen. Manifesta 12 is nog tot 4 november 2018 in Palermo te bezoeken.

De Dutch Trail strekt zich uit over het hoofdprogramma van Manifesta 12, de randprogrammering waaronder het 5x5x5 programma en educatieve uitwisselingsprojecten. In een speciale uitgave met kaart is de Nederlandse route te volgen.

Biënnaleprogramma
Het hoofdprogramma van Manifesta 12 toont installaties van de Nederlandse kunstenaars Patricia Kaersenhout, Melanie Bonajo, Nora Turato en Richard Vijgen.

Naast architect Ippolito Pestellini Laparelli van de Office for Metropolitan Architecture (OMA) is de Nederlandse documentairemaker en journalist Bregtje van der Haak een van de vier curatoren van Manifesta 12.

OMA maakte in samenwerking met Het Nieuwe Instituut de Palermo Atlas, een interdisciplinaire beschouwing en analyse van de stad en regio. De uitkomst is door de curatoren vertaald in het biënnaleprogramma. De thema’s co-existentie, migratie, klimaatverandering en datastromen komen in het werk van de geselecteerde (Nederlandse) kunstenaars terug.

Nederlands-Italiaanse uitwisseling
In het 5x5x5 programma werken galeries, kunstenaars en opleidingen samen met de lokale kunstscene en communities. De Nederlandse galeries Annet Gelink Gallery, tegenboschvanvreden en Martin van Zomeren maakten de tentoonstelling If we want things to stay as they are, things will have to change, te zien tot 14 augustus 2018.

Vier internationale architectuuropleidingen, de Technische Universiteit Delft, de Universiteit van Palermo, de Architectural Association en het Royal College of Arts in Londen, hebben onderzoek gedaan naar mogelijke toekomstscenario’s voor de stad Palermo. De resultaten zijn in de tentoonstelling Radical Gardening verwerkt.

Studenten van de Universiteit van Palermo werkten samen met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in een onderzoeksproject ter voorbereiding van de biënnale.

Openingsdagen Manifesta 12
Tijdens de openingsdagen is Bintou Were, a Sahel Opera opgevoerd, eerder geïnitieerd door het Prins Claus Fonds en nu door Wasis Diop geactualiseerd. In de opera staat migratie centraal. Daarnaast toonde textielkunstenaar Claudy Jongstra voor het eerst haar wandkleden als sculpturale installatie en gaf workshops over biodiversiteit, inclusiviteit en cultureel erfgoed. Kunstcollectieven TAAK en noMade Collective deden gezamenlijk een project waarin zij het fenomeen migratie benaderen met kunst. Droog Design maakte een performatieve installatie over bestuiving tussen natuur en cultuur.

Manifesta
Manifesta is de Europese nomadische biënnale die om de twee jaar in een andere gaststad wordt gehouden. Het is een groot internationaal kunstevenement dat bezoekers trekt van over de hele wereld. Manifesta is de plek voor het ontdekken van opkomende kunstenaars, tot nadenken stemmende ideeën, nieuwe kunstwerken speciaal voor het evenement en creatieve ervaringen in dialoog met bijzondere locaties in elke gaststad.

De Dutch Trail van Manifesta 12 is mede mogelijk gemaakt door DutchCulture, Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, Mondriaan Fonds, Prins Claus Fonds, Stichting DOEN, European Cultural Foundation en de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Rome.

Did you find this information useful?
0