|
Image
Image
Jacomine Hendrikse, DutchCulture
Jacomine Hendrikse
Role
Advisor - Europe + Heritage
Email
j.hendrikse [at] dutchculture.nl
 

Kamp Westerbork en Vredespaleis onderscheiden met European Heritage Stories Grant

Kamp Westerbork en Vredespaleis onderscheiden met European Heritage Stories Grant

Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Vredespaleis (samen met het Mundaneum in België) ontvangen een toelage van 10.000 euro voor een erfgoedproject in het kader van European Heritage Stories, een stimuleringsprijs van de Raad van Europa binnen het Europees Erfgoedjaar 2018.

De Europese stimuleringsprijs bestaat uit een donatie en een oorkonde. In totaal zijn tien Europese initiatieven uitgekozen. Zij namen tijdens de European Heritage Days-conferentie in het Palais de l'Europe in Straatsburg het certificaat in ontvangst en lichtten hun verhaal toe.

Kamp Westerbork
De inzending van Kamp Westerbork gaat over het verhaal van Sinti en Roma in Kamp Westerbork en de activiteiten die in de herdenkingsjaren 2019-2020 georganiseerd worden. Het Herinneringscentrum wil hiermee deze geschiedenis bij een breed publiek, en met name jongeren, onder de aandacht brengen. Op 19 mei 1944 vertrok een transport met 245 Sinti en Roma uit Westerbork naar het vernietigingskamp Auschwitz. Op het terrein van Kamp Westerbork worden de slachtoffers herdacht in het monument De 102.000 stenen, waarin de stenen die herinneren aan de Sinti en Roma met een vlam gemarkeerd worden.
 
Vredespaleis
Om de belangrijke mijlpalen naar de opbouw van vrede in de Europese geschiedenis te vieren, organiseren het Mundaneum (België) en het Vredespaleis (Nederland) "laboratoria voor vrede". Het project bevordert waarden als mensenrechten, het recht om in vrede te leven en het recht op toegang tot cultuur en kennis bevorderen.
 
Klik hier voor een overzicht van alle (ingediende en geselecteerde) verhalen.
Did you find this information useful?