Nomineren

Nomineren

Nominatie en toekenning

Elke twee jaar wordt het Europees Erfgoedlabel toegekend aan nieuwe erfgoedlocaties. Zij worden eerst op nationaal niveau beoordeeld, waarna er een voorselectie wordt gemaakt. De eindselectie vindt plaats op Europees niveau.

Erfgoedlocaties kunnen zich aanmelden bij DutchCulture als zij interesse hebben om zich te nomineren voor het label. Nationaal coördinator Ben de Vries denkt graag inhoudelijk mee over de aanmelding. DutchCulture kan vragen beantwoorden en praktische informatie verschaffen.

Voorselectie
DutchCulture verzamelt alle voorstellen en controleert of ze voldoen aan de formele vereisten. Daarna gaan de voorstellen naar het ministerie en de Raad voor Cultuur voor een inhoudelijke beoordeling. Het ministerie van OCW zorgt voor de voordracht van Nederlandse kandidaten voor het Europees Erfgoedlabel.

Nederland selecteert locaties volgens vier thema’s:
1. Tolerantie & Recht
2. Mobiliteit & Maakbaarheid
3. Cultuur & Sport
4. Geld & Koopmanschap

Europese selectie
Het European Heritage Label Panel, een groep onafhankelijke experts uit Europa, brengt vervolgens advies uit over de kandidaten die elk land heeft ingediend. De Europese Commissie besluit op basis van dit advies welke erfgoedlocaties het Europees Erfgoedlabel toegekend krijgen.

Aanmelden

Wie kunnen zich aanmelden?
De volgende vormen van erfgoed (inclusief hedendaags erfgoed) komen in aanmerking voor het Europees Erfgoedlabel:
•   gebouwen/monumenten;
•   natuurlijke, onder water gelegen, archeologische, industriële of stedelijke locaties;
•   cultuurlandschappen;
•   plaatsen van herinnering;
•   cultuurgoederen en -objecten en immaterieel erfgoed voor zover ze met een bepaalde plaats verbonden zijn, inclusief hedendaags erfgoed.

Het label is bedoeld voor de promotie van de Europese dimensie van de locatie, het beter toegankelijk maken van de locatie voor Europese burgers en het verhogen van de kwaliteit van de activiteiten van en informatie over de locatie. Het label is in het bijzonder gericht op jongeren. Gebouwen en plaatsen met het Europees Erfgoedlabel worden herkenbaar door een plaquette.

Nationale of transnationale erfgoedlocaties
Drie soorten erfgoedlocaties kunnen het Europees Erfgoedlabel toegekend krijgen:

1. Single site: aanmelding van één erfgoedlocatie.
2. National thematic site: verschillende erfgoedlocaties uit dezelfde lidstaat die op hetzelfde thema focussen en gezamenlijk een aanvraag indienen.
3. Transnational sites: verschillende erfgoedlocaties uit verschillende lidstaten die op hetzelfde thema focussen en gezamenlijk een aanvraag indienen, of de aanvraag kan worden ingediend door een erfgoedlocatie die in twee lidstaten gelegen is. Let op: transnational sites hebben de voorkeur tijdens de selectieprocedure.

Richtlijnen
De richtlijnen voor de voorselectie op nationaal niveau vindt u onderaan deze pagina. Op de website van de Europese Commissie staat meer informatie over het label en andere officiële documenten zoals de richtlijnen voor de selectie op nationaal én Europees niveau.

Wat levert het op?
Het Europees Erfgoedlabel is een erkenning van het Europese karakter van jouw erfgoedlocatie en vergroot de waardering en het draagvlak onder het publiek. Erfgoedlocaties met het Europees Erfgoedlabel worden onderdeel van een Europese netwerk van 60 erfgoedlocaties. Samen vertellen zij hét verhaal van de Europa. Erfgoedlocaties kunnen onderling ervaringen uitwisselen en samenwerken. Vanuit de Europese Unie ontvangen de erfgoedlocaties een toolkit met verschillende communicatiemiddelen. Ook wordt er van elke nieuwe erfgoedlocatie een film gemaakt. DutchCulture ondersteunt de erfgoedlocaties met advies en communicatiemiddelen om toegankelijker te worden voor jongeren.
Er zijn geen financiële middelen gekoppeld aan toekenning van het Europees Erfgoedlabel, maar vanuit de EU worden wel incidenteel regelingen beschikbaar gesteld voor locaties die het Europees Erfgoedlabel dragen.

Aanmeldformulier
Op dit moment is de aanmeldronde voor 2023 gesloten. De volgende nationale voorselectie start in 2024. Neem voor vragen over de volgende aanmeldronde contact op met Jacomine Hendrikse.

Planning
Deadline aanmelding Nederlandse kandidaten: 1 oktober 2024
Advies Raad voor Cultuur aan ministerie OCW: medio december 2024
Besluit ministerraad over voordracht kandidaten: medio februari 2025
Aanbieden Nederlandse kandidaat-sites aan de Europese Commissie: 1 maart 2025
Uitslag van de aanvraag: december 2025-maart 2026
 

Monitoring en evaluatie

Elke vier jaar vindt een monitoringsronde plaats om te checken of de erfgoedlocaties met het Europees Erfgoedlabel nog voldoen aan de criteria. Lees hier het laatste monitoringsrapport uit 2020. Daarnaast wordt het Europees Erfgoedlabel regelmatig geëvalueerd. Hier is meer te vinden over de conclusies op basis van de monitoring en evaluatie.