Nationaal Museum Brasília, Brazilië

Photo: Cayambe / Wikimedia Commons
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Brazilië

Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Brazilië

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Laatste update: 2 november 2020

Algemene situatie
Brazilië is nog altijd het derde meest getroffen land ter wereld wat de COVID-19-pandemie betreft. Het aantal sterfgevallen en besmettingen is echter sinds eind augustus dalende of stabiel in de meeste deelstaten en steden. Hier zijn de laatste cijfers van het Braziliaanse Ministerie van Volksgezondheid te vinden. 

Maatregelen worden nu in de meeste deelstaten en steden gefaseerd versoepeld. Mondkapjes zijn buitenshuis verplicht. Winkels zijn open. Grote bijeenkomsten en evenementen zijn niet toegestaan.

Veel Brazilianen worstelen met minder overheidssteun en stijgende voedselprijzen. De werkloosheid in Brazilië is hoog. In oktober is de overheid gestart met het afbouwen van het noodhulpprogramma (Auxílio Emergencial in het Portugees). Hierdoor zullen naar verwachting miljoenen Brazilianen tot armoede vervallen. Tegelijkertijd zijn er allerlei initiatieven uit solidariteit door burgers en de private sector om de meest kwetsbaren te helpen.

Cultuursector
Verschillende musea, bioscopen en culturele instellingen hebben de deuren na maanden gesloten te zijn geweest recentelijk heropend, zij het met maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Festivals, biënnales en andere grote events kunnen nog altijd niet doorgaan en vinden waar mogelijk digitaal plaats. De officiële Carnavalsparade in Rio de Janeiro begin 2021 is voor het eerst in bijna honderd jaar gecanceld tot verdriet van velen.

De culturele en creatieve sector in Brazilië is hard getroffen door de COVID-19-pandemie. De overheid is een serie ondersteunende maatregelen speciaal voor de sector gestart (meer informatie in het Portugees: Lei Aldir Blanc de Emergência Cultural).

Nederlandse postennetwerk in Brazilië
De Ambassade in Brasília en de Consulaten Generaal in Rio de Janeiro en São Paulo werken door op basis van essentiële functies en dienstverlening. 

Reisadvies
Nederland adviseert alleen naar Brazilië te reizen als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Brazilië dient men bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Voor de actueelste reisadviezen naar Brazilië, kijk hier.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze Brazilië-adviseur J.Backus@dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over Brazilië in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal.

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.