River Nile in Cairo Egypt / Rouwanne Sayed

Photo: Rouwanne Sayed / Wikimedia Commons
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Egypte

Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Egypte.

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Algemene ontwikkelingen

Laatste update: 15 mei 2020

Maatregelen in Egypte

Als gevolg van de wereldwijde uitbraak van de corona-crisis  heeft Egypte de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Alle horeca, moskeeën en kerken zijn gesloten voor publiek. Culturele activiteiten, evenals sportactiviteiten, zijn opgeschort. Mensen zonder vitale beroepen werken thuis, zo ook overheids- en bankmedewerkers. Ook is er een avondklok ingesteld tussen 21.00 en 06.00 uur.

Het ministerie van Gezondheid brengt dagelijks  nieuwe cijfers naar buiten. Deze cijfers  worden in het Arabisch gepubliceerd  op de social-media accounts van het ministerie. Engelstalige informatie over het laatste Covid-19 nieuws in Egypte is hier te vinden.

De maatregelen hebben vergaande gevolgen voor de hele Egyptische samenleving en de culturele sector is hier geen uitzondering op. Op het moment betekent dit dat alle evenementen die gepland stonden zijn geannuleerd of uitgesteld.  Zo hebben onder andere musea, theaters, opera’s en bioscopen hun deuren moeten sluiten.

Initiatieven En Oplossing Egyptische Overheid

Een harde klap maar gelukkig ontstaan er al steeds meer initiatieven en creatieve oplossingen voor het zware weer waar de Egyptische culture sector zich nu in bevindt. Zo heeft het Egyptische Ministerie van Toerisme en Oudheden in samenwerking met het Ministerie van Communicatie en Informatietechnologie het initiatief "Experience Egypt From Home" gelanceerd. Wekelijks maakt het Ministerie een archeologische plek of een museum toegankelijk voor virtuele rondleidingen. Zie hier of #ExperienceEgyptFromHome en voor de rondleidingen zie het Instagram account van het Ministerie van Toerisme en Oudheden.

Het Egyptische Ministerie van Cultuur en het Cairo Opera House streamen online concerten en uitvoeringen uit hun archief. Ze bieden ook online trainingen aan. Zie hier en het YouTube-kanaal van het Egyptische Ministerie van Cultuur. Er worden ook veel online activiteiten georganiseerd door zelfstandigen uit de culturele sector. Zie hier voor een uitzending over de geschiedenis van de Egyptische keuken, hier voor improvisatietheater afleveringen van Orient Production, en hier voor een DJ set van SIDD in het kader van Melodic Room Festival. Muziekbands zoals Massar, Egbary en Cairokee hebben live concerten gestreamd. Anderen zoals El Tanboura streamen eerdere optredens.

Initiatieven van Culturele Partners in Egypte

Verschillende partners van de Nederlandse ambassade in Caïro zoeken nu naar voornamelijk digitale alternatieven zodat ze hun projecten kunnen voortzetten.

Compensatiemaatregelen
Op dit moment zijn er nog geen maatregelen getroffen om gedupeerden te compenseren. Zodra hier meer over bekend is, lees je het hier.

Reisadvies
Voor de actueelste reisadviezen naar Egypte, kijk hier.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze Egypte-adviseur y.bagci@dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over Egypte in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal.

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.