Edinburgh Castle, Schotland, United Kingdom.
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met het Verenigd Koninkrijk

Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met het Verenigd Koninkrijk.

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Laatste update: 21 december 2020

Algemeen

De besmettelijke variant van het Covid-19 virus verspreidt zich snel in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Om de snelle verspreiding van deze besmettelijke variant in Nederland te voorkomen, is door de Nederlandse overheid besloten om een vliegverbod in te stellen voor luchtverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Ook is er besloten dat treinen en veerboten met personen die uit dat gebied komen, niet mogen aankomen in Nederland. Dit geldt tot uiterlijk 1 januari 2021. Bent u op dit moment in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland en wilt u terugkeren naar Nederland? Zoek een veilig onderkomen zoals bijvoorbeeld een hotel voor de komende dagen en wacht tot het weer mogelijk is om naar Nederland te reizen. Ook als u in het VK woont en voor de feestdagen naar Nederland wilt komen, is dat voorlopig niet mogelijk. Bent u in moeilijkheden? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247. Buitenlandse reizen zijn een risico voor de verspreiding van het Covid-19 virus. 

Voor de laatste stand van zaken met betrekking tot de situatie in het Verenigd Koninkrijk kun je terecht op verschillende websites van de overheid, bekijk dezedeze en deze websites.

Kunstsector
Informatie voor de kunstsector is te vinden op sites Arts Council England en  Creative Scotland en Creative Industries Federation. Hier staan ook mailadressen in waar men terecht kan voor vragen. Het antwoord van de British Council aan de crisis vind je hier

Reisadvies
Voor de actueelste reisadviezen naar het Verenigd Koninkrijk, kijk hier.

Steunpakket

In het Verenigd Koninkrijk is een steunpakket van £1,57 miljard aangekondigd om de toekomst van de culturele sector te beschermen. De steun wordt hartelijk verwelkomd door de culturele sector, maar zal naar verwachting niet alle banen kunnen redden. Cultuursecretaris Oliver Dowden kondigde de hulp aan na een aantal weken onder druk te hebben gestaan om een zinvolle financieringsoplossing te bieden voor de coronacrisis. De steun van £1,57 miljard voor culturele organisaties in het Verenigd Koninkrijk bestaat uit subsidies en terugbetaalbare leningen "die tegen royale voorwaarden worden verstrekt". Het doel is om "kroonjuwelen" in de kunstsector en vele lokale locaties te behouden. Theaters, galerijen, musea, onafhankelijke bioscopen, erfgoedlocaties en muzieklocaties komen in aanmerking voor de steun.

 

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze VK-adviseur T.Stepanovic@Dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over het Verenigd Koninkrijk in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met alle Nederlandse culturele activiteiten. 

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.