|
Image
Image
Jacomine Hendrikse, DutchCulture
Jacomine Hendrikse
Role
Advisor - Europe + Heritage
Email
j.hendrikse [at] dutchculture.nl
 

Open call: nieuwe nominaties Europees Erfgoedlabel 2025

Image
Image
two women revealing a see through plaquette attached to a red brick wall by removing a white cloth
Caption
Onthulling plaquette Europees Erfgoedlabel voor Ons’ Lieve Heer op Solder, mei 2024.
Authors
Rebekka Mell
Discipline
Heritage
Country
Netherlands

Open call: nieuwe nominaties Europees Erfgoedlabel 2025

De Europese Commissie kent het Europees Erfgoedlabel toe aan erfgoedlocaties met een bijzondere symbolische waarde voor Europa. Deadline: 1 oktober 2024

Iedere twee jaar kent de Europese Commissie het Europees Erfgoedlabel (EHL) toe aan erfgoedlocaties met een bijzondere symbolische waarde voor Europa. Het label is een erkenning voor gebouwen, monumenten, landschappen, locaties, cultuurgoederen en -objecten, immaterieel erfgoed en herinneringsplekken die een speciale rol hebben gespeeld in de Europese geschiedenis en cultuur of bij de Europese integratie. De nationale voorselectie voor de uitreiking van het erfgoedlabel start in het najaar van 2024.

Waarom het Europees Erfgoedlabel?

  • Het Europees Erfgoedlabel erkent het Europese karakter van jouw erfgoedlocatie, met als doel de toegankelijkheid voor Europese burgers te verbeteren en de kwaliteit van activiteiten en informatie over de locaties te verhogen.
  •  Je wordt onderdeel van een Europees netwerk van 67 erfgoedlocaties. Samen vertellen jullie hét verhaal van Europa, en kunnen jullie ervaringen uitwisselen en samenwerken.
  •  Je ontvangt een toolkit van de Europese Unie met verschillende communicatiemiddelen, waaronder een herkenbaar EHL-plaquette.

Voorselectie

DutchCulture verzamelt alle voorstellen van kandidaat-locaties, en controleert of ze voldoen aan de formele vereisten. Daarna gaan de voorstellen naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de Raad voor Cultuur voor een inhoudelijke beoordeling. Het ministerie van OCW verzorgt de voordracht van Nederlandse kandidaten voor het Europees Erfgoedlabel.

Nederland selecteert locaties volgens vier thema’s:
1. Tolerantie & Recht
2. Mobiliteit & Maakbaarheid
3. Cultuur & Sport
4. Geld & Koopmanschap

Europese selectie

Het European Heritage Label Panel, een groep onafhankelijke experts uit Europa, brengt advies uit over de kandidaten die elk land heeft ingediend. De Europese Commissie besluit op basis van dit advies welke erfgoedlocaties het Europees Erfgoedlabel toegekend krijgen.

Over het Europees Erfgoedlabel

Het Europees Erfgoedlabel is een erkenning voor erfgoedlocaties die een speciale rol hebben gespeeld in de Europese geschiedenis en cultuur of bij de Europese integratie. Het label moet het wederzijdse begrip tussen Europese burgers vergroten en Europese burgers, in het bijzonder jongeren, meer inzicht geven in het huidige Europa en het gemeenschappelijke cultureel erfgoed.

Het Europees Erfgoedlabel is een initiatief van de Europese Commissie. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed coördineert het Europees Erfgoedlabel in Nederland. DutchCulture verzorgt de communicatie voor het Erfgoedlabel in Nederland en begeleidt de nominaties.

Deadline

Heeft jouw organisatie of locatie interesse om het Europees Erfgoedlabel te ontvangen? Neem dan contact op met Jacomine Hendrikse voor advies over de nieuwe nominatieronde.

De deadline voor Nederlandse kandidaten is op 1 oktober 2024.

Did you find this information useful?
0