|
Image
Image
Remco Vermeulen
Role
Advisor - Indonesia
Email
r.vermeulen@dutchculture.nl
 

In focus: Indonesië

In focus: Indonesië

Indonesië is een focusland in het internationale cultuurbeleid van Nederland. De komende tijd staat Indonesië extra in de belangstelling.

Op dinsdag 15 augustus herdenkt Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië bij het Indisch Monument in Den Haag. Twee dagen later, op donderdag 17 augustus, viert Indonesië haar Onafhankelijkheid van het koloniale bewind. In 2005, bij de 60-jarige Onafhankelijkheidsviering in Jakarta, werd Nederland voor het eerst officieel vertegenwoordigd door minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot. Sindsdien richten beide landen zich nadrukkelijk op een duurzame en toekomstgerichte relatie

Op dinsdag 10 oktober opent de Indonesische president Joko Widodo het culturele festival Europalia in Brussel. Indonesië is gastland voor deze editie van de grote kunstbiënnale. Tijdens Europalia zijn tot 21 januari 2018 tentoonstellingen, dans- en muziekvoorstellingen te zien en filmvertoningen en debatten bij te wonen. Behalve in België vinden veel evenementen plaats in Nederland en in andere Europese landen. 

Maandag 16 oktober is de laatste deadline van dit jaar om aanvragen voor Indonesië projecten in te dienen bij het Gedeeld Cultureel Erfgoed Matchingfonds. Hier vindt u alle informatie. 

Lees ook het drieluik  van Remco Vermeulen, adviseur Indonesië voor erfgoed. Hij gaat daarin op zoek naar het gedeelde verleden en de gedeelde toekomst van Nederland en Indonesië. Zijn persoonlijke ontdekkingstocht voert via zijn eigen familiegeschiedenis naar het  dynamische debat over culturele samenwerking van vandaag. Daarin verandert zijn subjectieve en nostalgische beeld van Indonesië mee naar het meervoudige en moderne beeld waarin vele persoonlijke geschiedenissen de relatie tussen beide landen bepalen. 

Lees Deel 1 - Bouwen aan Nederlands-Indië
Lees Deel 2 - Bouwen aan Indonesië
Lees Deel 3 - Bouwen aan een gedeelde toekomst