Nationaal Museum Canberra, Australië

Photo: Dietmar Rabich / Wikimedia Commons
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Australië

Vragen en antwoorden over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Australië

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Laatste update: 7 juli 2020

Algemene situatie
In Australië werden aan het begin van de covid-pandemie alle festivals en voorstellingen voorlopig afgelast en musea tijdelijk gesloten. De ambassade en consulaat-generaal besloten de vieringen rond 75 jaar bevrijding, die voor begin mei gepland stonden, te schrappen. Ook hebben enkele door de ambassade gesteunde projecten en Australisch-Nederlandse samenwerkingen rond gedeeld cultureel erfgoed vertraging opgelopen.
 
De covid-maatregelen van de Australische regering troffen de culturele sector hard: in april was er sprake van een verlies van rond de €13 miljoen. Het Australische Bureau voor de Statistiek (ABS - Australian Bureau of Statistics) liet in april weten dat 53 % van kleinere kunstcentra en recreatiebedrijven hun deuren hadden moeten sluiten. 

De ABS-statistieken van 30 juni laten zien dat tussen 14 maart en 13 juni 23,9% van de banen in de kunst- en recreatiesector verloren zijn gegaan. In Sydney ging bijvoorbeeld begin juni het populaire kunstcentrum Carriageworks failliet en eind juni kondigde The National Gallery of Australia in Canberra aan dat 12% van de staf moet vertrekken. 

Intussen hebben de meeste grote musea en ook bioscopen hun deuren weer geopend.

Maatregelen en compensatie

April 2020
In april had Paul Fletcher, Minister voor de Kunsten steun voor de kunsten aangekondigd met een bedrag van AU$27 miljoen (rond de €16 miljoen - koers juli 2020). De steun betrof:
•    AU$10 miljoen om regionale artiesten en organisaties te helpen nieuw werk te ontwikkelen en nieuwe verdienmodellen te verkennen. De financiering wordt verstrekt via het Regional Arts Fund van Australië.
•    Om inheemse kunstenaars en kunstcentra te ondersteunen, verstrekt de regering AU$7 miljoen aan aanvullende financiering. De financiering zal worden verstrekt in het kader van het Indigenous Visual Arts Industry Support programma.
•    De regering stelt AU$10 miljoen ter beschikking aan Support Act, een organisatie die de Australische muzieksector ondersteunt.

Juni 2020
Op 25 juni kondigde de Australische regering een steunpakket aan van nog eens $250 million package (rond de €15 miljoen). 
De steun betreft:
•    AU$75 miljoen voor een competitief subsidieprogramma voor nieuwe festivals, concerten, tours, events en dergelijke, wanneer de maatregelen voor social distancing weer versoepeld zijn. Subsidies kunnen variëren van AUD$75,000 tot AUD$2 miljoen.
•    AU$90 miljoen aan leningen voor nieuwe producties en events. 
•    AU$50 miljoen voor de film- en tv-producers
•    AU$35 miljoen voor directe steun aan door de staat gesubsidieerde podiumkunstorganisaties die in de problemen zijn geraakt.

Verder wordt er een ministeriële Creative Economy Taskforce opgezet die met de regering en de Australia Council for the Arts werkt aan een JobMaker plan. 

In totaal heeft de Australische regering AU$277 miljoen (rond de €170 miljoen) voor de kunstsector uitgetrokken. 
(Stand 3 juli 2020)

Voor updates over Australische maatregelen voor de kunstsector kun je terecht op https://www.arts.gov.au/covid-19-update
Volg ook The Australia Council for the Arts op Twitter @AusCouncilArts en de verantwoordelijke minister, Paul Fletcher @PaulFletcherMP

Lokale steun

Naast steun van de federale overheid hebben ook de meeste staten en territoria hun eigen steunpakketten aangekondigd voor de eigen lokale cultuursector.

Focus op digitalisering
De pandemie lijkt het belang van digitaliseren hoger op de politieke agenda te hebben gezet. 
Twee grote Australische nationale instituten hebben extra geld ontvangen voor het digitaliseren van de collectie. 

Er gaat AUD$8 million (rond de €4,9 miljoen) naar de nationale bibliotheek (The National Library of Australia) voor hun digitale portaal Trove.

De Australische National Film and Sound Archives (sinds 2017 geleid door Jan Müller, voormalig CEO van Beeld en Geluid) ontvangt AUD$5.5 million (rond de €3,3 miljoen) voor het digitaliseren van de audiovisuele collectie. 
Ook mag de NFSA een ‘National Centre for Excellence in Audiovisual Digitisation’ opzetten.

Gedeeld Cultureel Erfgoed programma
Het is mogelijk om een telefonische consultatie in te plannen met de Nederlandse Ambassade in Canberra over Gedeeld Cultureel Erfgoed projecten. De Ambassade accepteert nog vóór 1 oktober 2020 projectvoorstellen voor Nederlands-Australische Gedeeld Cultureel Erfgoed projecten.

Heb je een idee voor een project, maar weet je niet waar je moet beginnen of hoe je moet doorgaan? Dan kan je contact opnemen met Femke Withag (beleidsmedewerker culturele zaken en publieksdiplomatie) om een telefonische consultatiesessie van 30 minuten in te plannen om jouw projectvoorstel te bespreken en advies te krijgen.

Voor meer informatie kun je hier terecht of je kun dit e-mailadres gebruiken voor vragen.

Reisadvies
Voor de actueelste reisadviezen naar Australië, kijk hier.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze Gedeeld Cultureel Erfgoed-adviseurs V.Yuce@dutchculture.nl of S.Lovegrove@dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over Australië in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal.

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.