Nationaal Museum Canberra, Australië

Photo: Dietmar Rabich / Wikimedia Commons
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Australië

Vragen en antwoorden over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Australië

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Laatste update: 21 april 2020

Algemene situatie
In Australië zijn grote festivals en voorstellingen voorlopig afgelast en zijn de musea gesloten. De ambassade en consulaat-generaal hebben besloten de vieringen rond 75 jaar bevrijding, die voor begin mei gepland stonden, te schrappen. De maatregelen zijn tot nu toe erg ingrijpend geweest voor de Australische culturele sector: er is sprake van een verlies van rond de €13 miljoen. De Australische Minister voor de Kunsten een rondetafelgesprek gehad met de creatieve sector, maar dit heeft nog niet geleid tot concrete actie. Voor updates kun je hier terecht. Je kunt de verantwoordelijke minister, Paul Fletcher, ook volgen op Twitter via @PaulFletcherMP.

Maatregelen en compensatie
Paul Fletcher, Minister voor de Kunsten, heeft recent steun voor de kunsten aangekondigd met een bedrag van AU$27 miljoen (rond de €15 miljoen). De steun betreft:

  • AU$10 miljoen om regionale artiesten en organisaties te helpen nieuw werk te ontwikkelen en nieuwe verdienmodellen te verkennen. De financiering wordt verstrekt via het Regional Arts Fund van Australië.
  • Om inheemse kunstenaars en kunstcentra te ondersteunen, verstrekt de regering AU$7 miljoen aan aanvullende financiering. De financiering zal worden verstrekt in het kader van het Indigenous Visual Arts Industry Support programma.
  • De regering stelt AU$10 miljoen ter beschikking aan Support Act, een organisatie die de Australische muzieksector ondersteunt.

Gedeeld Cultureel Erfgoed programma
Het is mogelijk om een telefonische consultatie in te plannen met de Nederlandse Ambassade in Canberra over Gedeeld Cultureel Erfgoed projecten. De Ambassade accepteert nog vóór 1 december 2020 projectvoorstellen voor Nederlands-Australische Gedeeld Cultureel Erfgoed projecten.

Heb je een idee voor een project, maar weet je niet waar je moet beginnen of hoe je moet doorgaan? Dan kan je contact opnemen met Femke Withag (beleidsmedewerker culturele zaken en publieksdiplomatie) om een telefonische consultatiesessie van 30 minuten in te plannen om jouw projectvoorstel te bespreken en advies te krijgen.

Voor meer informatie kun je hier terecht of je kun dit e-mailadres gebruiken voor vragen.

Reisadvies
Voor de actueelste reisadviezen naar Australië, kijk hier.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze Gedeeld Cultureel Erfgoed-adviseurs V.Yuce@dutchculture.nl of S.Lovegrove@dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over Australië in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal.

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.