Rue des Papegaults, Petit Degrés Saint-Louis, Blois, Département Loir-et-Cher, Frankrijk

Photo: Krzysztof Golik / Wikimedia Commons
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Frankrijk

Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Frankrijk.

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Laatste update: 16 juni

Algemene maatregelen

De COVID-19 maatregelen in Frankrijk zijn sinds 11 mei versoepeld. De Fransen mogen weer zonder formulier naar buiten voor boodschappen, individuele sportactiviteiten en afspraken. De eerste fase van déconfinement liep tot 2 juni. Vanaf 2 juni mogen ook de Franse horeca, mits 1 meter afstand tussen de tafels gegarandeerd kan worden, en de Franse stranden weer open. 

Op regionaal niveau zijn er verschillen in verplichte maatregelen tussen departementen. Op basis van een aantal criteria (nieuwe gevallen, ziekenhuiscapaciteit en beschikbare testen) is een landkaart opgesteld met rode/oranje (strengere maatregelen) en groene (minder strenge maatregelen) departementen. In de rode/oranje gebieden gaan scholen later open, blijven parken dicht en gelden er strengere regels voor het openbaar vervoer. Ook worden mensen in die gebieden blijvend geadviseerd thuis te werken.

Voor meer informatie, raadpleeg de COVID-19 pagina van de Franse overheid hier.

Maatregelen voor de culturele sector

Vanaf 2 juni mogen ook musea weer open. Diverse bezienswaardigheden, zoals kerken en kathedralen, en boekhandels (winkels) mochten vanaf 11 mei al open. 

Het Franse ministerie voor Cultuur heeft praktische richtlijnen gepubliceerd voor heropening van culturele instellingen per discipline. De aanbevelingen zijn door of samen met sectorinstellingen opgesteld ten behoeve van de gezondheid en veiligheid op de werkvloer, voor werknemers en publiek.

Grote evenementen blijven tot september verboden. Bioscopen blijven tot zeker 22 juni gesloten. 

Ondersteunende maatregelen

Het Franse ministerie van Cultuur kondigde op 18 maart een noodfonds van 22 miljoen aan voor de verschillende culturele sectoren die geraakt zijn door de coronacrisis. Dit fonds reserveert 10 miljoen voor muziek, 5 miljoen voor film, 5 miljoen voor literatuur en 2 miljoen euro voor beeldende kunst. Mogelijk volgt nog een apart fonds van 5 miljoen voor theater. Op 27 maart werd daarnaast bekend gemaakt dat kunstenaars een eenmalige tegemoetkoming van 1.500 euro kunnen aanvragen. 

Op 6 mei presenteerde de Franse president Macron een plan pour la culture waarin hij verdere steunmaatregelen aankondigde voor de culturele sector:
•    Verlenging van de werkloosheidssteun voor tijdelijke werknemers (artiesten en technici) in de culturele sector tot augustus 2021. Eerder was aangekondigd dat deze rechten tot het einde van de lockdown zouden gelden. 
•    Een compensatiefonds voor geannuleerde series of opnames.
•    Vier maanden vrijstelling van sociale afdracht voor schrijvers. 
•    De lancering van een programma van publieke investeringen gericht op jonge makers om een “buitengewoon seizoen” te creëren waarmee het publiek weer bereikt kan worden. 
•    Zelfstandigen en kleine ondernemingen in de culturele sector komen in aanmerking voor een solidariteitsfonds van 7 miljard, opgezet door de overheid voor de maanden maart, april en mei om de economische gevolgen van de Covid-19 uitbraak het hoofd te bieden. 
Bron: www.culturalpolicies.net 

Het Centre national de la Musique breidt het noodfonds van de overheid uit naar muziektheater en variété, twee genres die eerder werden uitgesloten. Een instelling kan aanspraak maken op maximaal 35.000 euro. Regionale overheden kunnen inleggen in het fonds, waardoor instellingen uit de desbetreffende regio nog opgetopt kunnen worden. Daarnaast wordt een specifiek noodfonds opgericht voor opgenomen muziek en uitgeverij, beheerd i.s.m. brancheinstellingen: max. 1.500 voor platenwinkels, 10.000 voor platenproducenten en 35.000 voor distributeurs.

Het Société des auteurs dans les arts graphiques et plastiques (ADAGP), de auteursrechtenvereniging voor grafische en beeldende kunst, meent dat deze artistieke disciplines onterecht achterblijven in het eerste actieplan van het ministerie van Cultuur. ADAGP stelt 6 prioriteiten om deze sector weer op dreef te helpen:
•    Zonder uitzondering de wetgeving handhaven, m.n. presentatierechten te betalen door musea, kunstcentra.
•    Zo snel mogelijk de EU-richtlijn in nationale wetgeving opnemen waardoor makers en auteursrechtenorganisaties een juridische grond hebben om met online platforms te onderhandelen.
•    Presentatieplekken ertoe bewegen hoofdzakelijk mid career kunstenaars van het Franse veld te tonen.
•    Televisiezenders verplichten tot meer productie en uitzending van specifieke programma’s voor betere zichtbaarheid.
•    Instellen van begrensde belastingvrijstelling op kunstaankoop van levende makers voor particulieren uit algemene publiek.
•    Het oprichten van een ondersteuningsmechanisme, in de trant van het Centre national du cinéma et de l’image animée, om bij te dragen aan financiering en aan de productie van het Franse veld. 

Daarnaast zijn o.m. de volgende maatregelen genomen om Franse bedrijven te ondersteunen:
•    Uitstel afdracht sociale en fiscale bijdragen.
•    Steun en garantstelling van de Franse staat voor bankleningen.
•    Opschorting van water-, gas-, elektriciteits- en huurrekeningen voor kleine bedrijven in moeilijkheden.
Kijk hier voor meer informatie (FR). 

Reisadvies

Frankrijk heeft in de ochtend van 15 juni alle verkeersbeperkingen aan zijn Europese binnengrenzen (land, lucht en zee) opgeheven die waren ingesteld om de COVID-19-pandemie te bestrijden. Vanaf 15 juni geldt er voor mensen die komen vanuit Nederland, ongeacht hun nationaliteit, geen enkele beperking meer ten aanzien van het reizen naar Frankrijk. Voorts is voor hen geen enkele verklaring meer vereist en worden ze niet onderworpen aan een quarantainemaatregel.
Bron: Franse ambassade in Nederland

Kijk ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actueelste reisadviezen naar Frankrijk.

Creatieve initiatieven

Het cultuurministerie inventariseert het bestaande cultuuraanbod dat vanuit de huiskamer beleefd kan worden. Via #Culturecheznous biedt het platform allerlei acties aan van o.a. de Opéra de Paris, Centre Pompidou, Palais de Tokyo en Bibliothèque nationale de France. Andere acties:

  • Jeu de Paume in Parijs kondigt een wekelijkse nieuwsbrief aan tot het einde van de crisis met suggesties uit digitale archieven en nieuwe ontdekkingen op social media. Via de website www.espacevirtuel.jeudepaume.org is het archief te bekijken.
  • Festival Le Printemps des comédiens lanceert een webradio op www.printempsdescomediens.com. Het festival dat van 27 mei tot 27 juni zou plaatsvinden in Montpellier gaat niet door, en daarom wordt het publiek nu digitaal gezocht. In korte fragmenten halen toneelkijkers herinneringen op en vertellen over hun ervaringen, lezen acteurs teksten voor en belichten experts toneelgeschiedenis en vocabulaire.
  • Wajdi Mouawad, de grote ster van het Franse toneel en directeur van Théâtre La Colline in Parijs, zendt elke ochtend om 11 uur een journal de confinement uit via de website van La Colline. Vanaf 23 maart kunnen mensen eveneens een afspraak maken met een acteur, die hen telefonisch een tekst voorleest. Via Facebook Live gaat Mouawad in discussie met eindexamenleerlingen over zijn toneelstuk Tous des oiseaux, dat op het programma voor het eindexamen stond. Ze kunnen vragen stellen via #tousdesoiseauxaubac.
  • In de Fondation Singer-Polignac wordt van 16 mei tot 27 juni een reeks concerten opgenomen zonder publiek, en live aangeboden door medici.tv (gratis beschikbaar tot 14 juli 2020). Doel is het inzamelen van donaties voor het medisch onderzoeksinstituut Institut Pasteur. 
  • De Opéra de Dijon lanceert op 26 mei het Festival « Artistes en résidence | en résistance » om musici weer aan het werk te helpen en de band met publiek aan te halen.
    Van 26 mei t/m 6 juli zijn er 36 concerten waarvan 28 in streaming, voorafgegaan door een reportage met de artiesten en na het concert een online uitwisseling met publiek.
  • De Philharmonie de Paris start eind mei weer met concerten, bij wijze van test, met beperkt aantal musici (max. ongeveer 15) en zonder publiek. Ze worden opgenomen en live of later uitgezonden. Een ander experiment, vanaf juni-juli, is het verwijderen van publieksstoelen achter het podium en uit de parterre, om zo de musici verdere uit elkaar te kunnen plaatsen. Derde experiment is om, vanwege de verplichting afstand tussen bezoekers te bewaren, een beperkt aantal tickets te verkopen voor fysiek aanwezigen in de zaal, en andere, goedkoper, die live kunnen streamen.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze Frankrijk-adviseur L.Grob@dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over Frankrijk in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal.

Wij stellen alles in het werk om deze informatie zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.