Florence, Italy
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Italië

Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Italië.

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Laatste update: 21 december 2020

Algemene ontwikkelingen

Door het hoge aantal besmettingen met het coronavirus heeft de Italiaanse overheid opnieuw strenge maatregelen ingesteld.

Vanaf 10 december 2020 moeten alle reizigers vóór aankomst in Italië een negatieve testuitslag tonen (van een moleculaire of antigene test). De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 48 uur. Testen bij aankomst is niet meer mogelijk. Vanaf 21 december 2020 geldt aanvullend een verplichte quarantaine van 14 dagen. De maatregelen gelden tot en met 15 januari 2021. In heel Italië geldt een avondklok tussen 22.00 en 05.00 uur. Verder moet de horeca om 18.00 uur sluiten, zijn theaters, musea, sportcentra, skiresorts en bioscopen gesloten en blijven de winkelcentra in weekenden en op feestdagen dicht. Ook is de capaciteit in het OV beperkt. In heel Italië is het dragen van een mondkapje verplicht in openbare binnenruimtes en in de buitenlucht. Bovenop deze landelijke maatregelen gelden er door de verhoogde gezondheidsrisico’s aanvullende regels voor een aantal regio’s. De kleurcode van het land is ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Italië als het noodzakelijk is (dus niet voor toeristische reizen). Na een verblijf in Italië gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Rond de kerstvakantie gelden er nationaal aanvullende maatregelen.

De meest recente informatie met instructies en adviezen kunt u vinden op de website van het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid (Ministero della Salute). Verdere informatie kunt u ook vinden op het Engelstalige deel van de website Protezione Civiele van de Italiaanse overheid. De Italiaanse overheid heeft een noodnummer geopend waar ook Engels wordt gesproken: (0039) 800 840840.

Steun voor de sector
Op 16 maart heeft de Italiaanse overheid maatregelen genomen om burgers, ZZP-ers en bedrijven te ondersteunen d.m.v. een steunpakket van € 25 mrd. Voor de culturele sector zijn er ook specifieke maatregelen van kracht, zoals uitstel van betaling van belastingen en afdrachten voor sociale zekerheid. Meer informatie kan je hier vinden via deze link. Over compensatieregelingen voor Nederlandse makers is nog niets bekend, maar de ambassade staat klaar om vragen hier over te beantwoorden.

De ambassade in Rome en consulaat-generaal in Milaan volgen de afgelasten kunstprojecten op de voet en zijn in gesprek met de betreffende organisaties over hoe Nederlandse manifestaties in Italië op een later moment alsnog plaats kunnen vinden.

Reisadvies
Voor de actueelste reisadviezen naar Italië, kijk hier.

Cultuur in de huiskamer
Overigens heeft de Italiaanse culturele sector verschillende manieren gevonden om het culturele leven bij de mensen thuis te brengen.

De campagne #WeAreItaly #StayTunedOnIt is gelanceerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken om in de dagen van het corona virus aan de wereld het meest creatieve en vitale Italië te laten zien. 

Verder heeft de Pinacoteca di Brera te Milaan een online programma in het leven geroepen, Resistenza Culturale, waar bezoekers vanaf hun bank alsnog een kijkje kunnen nemen in het museum. Het Museo Egizio di Torino, de Collezione Peggy Guggenheim Venezia en het Uffizi in Florence hebben ook virtuele tentoonstellingen opgezet op hun website of via social media. Ook zal het boekenfestival van Cortina d’Ampezzo, Festival Una Montagna di Libri, online plaatsvinden. Verder zal het filmarchief van Cineteca di Milano de komende tijd gratis online toegankelijk zijn. Daarnaast zijn er natuurlijk de spontane muziekuitvoeringen en zangpartijen vanaf de balkons van menig Italiaanse stad. De ambassade en consultaat-generaal informeren hun volgers via social media ook over de mogelijkheid om online van Nederlands cultuur te genieten.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze Italië-adviseur T.Stepanovic@Dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over Italië in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal. 

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.