Florence, Italië
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Italië

Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Italië.

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Laatste update: 25 mei 2020

Algemene ontwikkelingen


Na een zeer strenge lockdown die twee maanden heeft geduurd, ging Italië vanaf 4 mei "Fase 2" in.
Deze nieuwe fase biedt mensen meer vrijheid, zoals naar het park gaan of buiten sporten. De meeste fabrieken gaan weer open, restaurants bieden afhaalservice en bezoeken aan familieleden zijn toegestaan. De bewegingsvrijheid blijft echter beperkt, vooral over langere afstanden. Mensen mogen nu terugkeren naar hun vaste woonplaats in Italië, maar ze kunnen niet heen en weer reizen tussen twee adressen. Sommige zuidelijke regio's hebben een verplichte quarantaine opgelegd aan mensen die terugkeren uit het noorden. Iedereen die vanuit het buitenland naar Italië terugkeert, is verplicht twee weken in zelfisolatie door te brengen.

Vanaf 18 mei mogen musea en culturele instituten weer open, maar met beperkte publiekstoegang. Deze instellingen moeten protocollen gereed hebben met betrekking tot minimale afstand tussen bezoekers en de verplichting van het dragen van een masker. Culturele manifestaties waarbij publiek aanwezig is, zijn vooralsnog opgeschort. Bioscopen, discotheken, concertzalen, e.d. blijven voorlopig nog gesloten. 

De ambassade en consulaat-generaal volgen de afgelasten projecten op de voet en zijn in gesprek met de betreffende organisaties over hoe Nederlandse manifestaties in Italië op een later moment alsnog plaats kunnen vinden.

Steun voor de sector
Op 16 maart heeft de Italiaanse overheid maatregelen genomen om burgers, ZZP-ers en bedrijven te ondersteunen d.m.v. een steunpakket van € 25 mrd. Voor de culturele sector zijn er ook specifieke maatregelen van kracht, zoals uitstel van betaling van belastingen en afdrachten voor sociale zekerheid. Meer informatie kan je hier vinden via deze link. Over compensatieregelingen voor Nederlandse makers is nog niets bekend, maar de ambassade staat klaar om vragen hier over te beantwoorden.

Reisadvies
Voor de actueelste reisadviezen naar Italië, kijk hier.

Cultuur in de huiskamer
Overigens heeft de Italiaanse culturele sector verschillende manieren gevonden om het culturele leven bij de mensen thuis te brengen.

De campagne #WeAreItaly #StayTunedOnIt is gelanceerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken om in de dagen van het corona virus aan de wereld het meest creatieve en vitale Italië te laten zien. 

Verder heeft de Pinacoteca di Brera te Milaan een online programma in het leven geroepen, Resistenza Culturale, waar bezoekers vanaf hun bank alsnog een kijkje kunnen nemen in het museum. Het Museo Egizio di Torino, de Collezione Peggy Guggenheim Venezia en het Uffizi in Florence hebben ook virtuele tentoonstellingen opgezet op hun website of via social media. Ook zal het boekenfestival van Cortina d’Ampezzo, Festival Una Montagna di Libri, online plaatsvinden. Verder zal het filmarchief van Cineteca di Milano de komende tijd gratis online toegankelijk zijn. Daarnaast zijn er natuurlijk de spontane muziekuitvoeringen en zangpartijen vanaf de balkons van menig Italiaanse stad. De ambassade en consultaat-generaal informeren hun volgers via social media ook over de mogelijkheid om online van Nederlands cultuur te genieten.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze Italië-adviseur T.Stepanovic@Dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over Italië in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal. 

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.