Zicht op Paramaribo, Suriname

Photo: Jan Willem Broekema /Wikimedia Commons
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Suriname

Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Suriname.

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Laatste update: 4 juni 2020

Maatregelen
In Suriname geldt sinds de enorme stijging van Covid-19 besmettingen in juni een totale lockdown totale lockdown. Op 29 maart werd er al een gedeeltelijke lockdown ingesteld toen er enkele Covid-19 besemttingen waren. Sinds die tijd zijn de grenzen gesloten en bewaakt, is het luchtverkeer stilgelegd en zijn scholen, horeca en culturele instellingen gesloten. Er werd al gepatrouilleerd langs de grenzen maar dit is sinds de totale lockdown nog eens aangescherpt. Ook wordt er door de politie en het nationale leger door het hele land streng gecontroleerd of de maatregelen worden nageleefd.

Algemene ontwikkelingen
Op het moment stijgt het aantal besmettingen in Suriname. Lange tijd leek de situatie rondom COVID-19 in Suriname stabiel maar er werd altijd gevreesd voor een nieuwe besmettingsgolf. De zorgen kwamen voort uit het feit dat veel mensen tegen de maatregelen in toch de grenzen naar de buurlanden, Guyana, Frans-Guyana en Brazilië bleven oversteken waar wel actieve COVID-19 gevallen waren. Veel inwoners van Suriname hebben werk in de buurlanden en zijn vanwege de economische crisis en dalende koopkracht in Suriname genoodzaakt toch de oversteek te maken om banen te behouden. Ook vonden op 25 mei de verkiezingen in Suriname plaats. Veel mensen denken dat ook de drukte in de stemlokalen heeft bijgedragen aan de nieuwe verspreiding van het virus. Het Surinaamse zorgsysteem is gebrekkig en niet in staat om een groot aantal besmette mensen op te vangen en te behandelen. Sinds 18 mei is in Suriname een COVID-19 noodfonds in werking. Mensen die in financiele problemen zijn geraakt door COVID-19 kunnen aanspraak maken op dit fonds. Voor het actuele nieuws over de maatregelen en de situatie rondom COVID-19 in Suriname, kijk hier.

Situatie bij de Nederlandse ambassade
De Nederlandse ambassade in Paramaribo is gesloten voor bezoekers. Het ambassadepersoneel werkt thuis. Inkomende delegaties uit Nederland zijn hierover ingelicht. Culturele activiteiten die de komende maanden plaats zouden vinden, zijn tot nader bericht uitgesteld. Nederlandse cultuurmakers die al kosten hebben gemaakt, kunnen mogelijk voor een vergoeding in aanmerking komen. Dit geldt echter niet voor activiteiten die zijn gefinancierd door de ambassade. Lopende activiteiten waaraan scholierenbezoeken waren gekoppeld, bijvoorbeeld het bezoeken van tentoonstellingen, zijn afgelast of uitgesteld.

Reisadvies
Voor de actueelste reisadviezen naar Suriname, kijk hier.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze Suriname-adviseur A.Swagers@dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over Suriname in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal.

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.