Zicht op Paramaribo, Suriname

Photo: Jan Willem Broekema /Wikimedia Commons
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Suriname

Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Suriname.

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Laatste update: 4 mei 2020

Maatregelen
Op 29 maart werd in Suriname een gedeeltelijke lockdown ingesteld; de grenzen zijn gesloten en bewaakt, het luchtverkeer is stilgelegd en scholen, horeca en culturele instellingen zijn gesloten. Ook geldt er een avondklok en mogen mensen tussen 20:00 en 6:00 niet de straat op. Op 29 april verkondigde president Bouterse tijdens een persconferentie dat de maatregelen de komende tijd van kracht zullen blijven en zelfs worden aangescherpt. Er zal extra worden gepatrouilleerd langs de grenzen met de buurlanden en in het hele land zal door politie en het nationale leger streng worden gecontroleerd of de maatregelen worden nageleefd. Vanwege angst voor besmettingen in de grensgebieden van Suriname is daar tot en met 10 mei zelfs een totale lockdown van kracht. In de rest van Suriname geldt nog steeds de partiële lockdown. Gestrande Surinamers in het buitenland en Nederlandse reizers in Suriname kunnen hier meer informatie vinden.

Algemene ontwikkelingen
Op het moment zijn er in Suriname geen actieve besmettingen. In Suriname zijn in totaal 10 mensen besmet geraakt waarvan 1 persoon is overleden en de rest genezen. De situatie lijkt dus stabiel maar toch maakt de Surinaamse regering zich grote zorgen. De zorgen komen voort uit het feit dat veel mensen tegen de maatregelen in toch de grenzen naar de buurlanden, Guyana, Frans-Guyana en Brazilië blijven oversteken. Er wordt gevreesd dat dit zal leiden tot een nieuwe besmettingsgolf in Suriname omdat het virus in de buurlanden nog wel heerst. Het Surinaamse zorgsysteem is gebrekkig en niet in staat om een groot aantal besmette mensen op te vangen en te behandelen. Toch rest veel mensen geen andere keuze dan toch de grenzen over te steken. Velen hebben werk in de buurlanden en maken zich zorgen om de dalende koopkracht en gebrek aan inkomsten. In Suriname heerst er al een tijd een economische crisis die nu door de gevolgen van COVID-19 verergert. De Surinaamse regering is bezig met het opzetten van een noodfonds waarin 400 miljoen Surinaamse dollar zal moeten worden opgenomen, dat staat ongeveer gelijk aan 50 miljoen euro.

Situatie bij de Nederlandse ambassade
De Nederlandse ambassade in Paramaribo is gesloten voor bezoekers. Het ambassadepersoneel werkt gedeeltelijk thuis. Mocht de situatie verergeren, zal dit worden opgevoerd. Inkomende delegaties uit Nederland zijn hierover ingelicht. Culturele activiteiten die in maart en april zouden plaatsvinden, zijn tot nader bericht uitgesteld. Nederlandse cultuurmakers die al kosten hebben gemaakt, kunnen mogelijk voor een vergoeding in aanmerking komen. Dit geldt echter niet voor activiteiten die zijn gefinancierd door de ambassade. Lopende activiteiten waaraan scholierenbezoeken waren gekoppeld, bijvoorbeeld het bezoeken van tentoonstellingen, zijn afgelast of uitgesteld.

Reisadvies
Voor de actueelste reisadviezen naar Suriname, kijk hier. Voor het actuele nieuws over de maatregelen en de situatie rondom COVID-19 in Suriname, kijk hier.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze Suriname-adviseur A.Swagers@dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over Suriname in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal.

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.