Hollywood sign in United States
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Verenigde Staten

Vragen en antwoorden over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Verenigde Staten.

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Algemene ontwikkelingen

Laatste update 28 april 2020

In de Verenigde Staten gelden strenge social distancing maatregelen: mensen mogen niet samenkomen in groepen en veel instituten en podia zijn verplicht dichtgegaan. Activiteiten zijn afgezegd tot en met mei of zelfs tot in de zomer en er wordt geadviseerd alleen voor het hoognodige naar buiten te gaan.

Americans for the Arts, de overkoepelende organisatie die zich voor de kunst en cultuur sector inzet, heeft een onderzoek gedaan gebasseerd op de reacties van meer dan 8000 culturele organisaties, en schat het verlies voor de culturele sector nu op 3,6 miljard euro. Er is een noodhulp pakket van 2 biljoen aangenomen door Congress, waar zeker 300 miljoen ondersteuning voor nonprofit culturele organisaties, museums, bibliotheken en andere culturele organisaties.

Informatie voor in de V.S. wonende kunstenaars of culturele professionals.

Alle zelfstandige makers, kunstenaars, muzikanten of andere professionals in de cultuursector, die door de COVID-19 maatregelen in financiële problemen komen, kunnen een Artist Relief beurs van 5000$ aanvragen. Voorwaarde is dat zij minstens twee jaar wonen en werken in de V.S. en een W9 en Social Security Number (SSN) of Individual Taxpayer Identification Number (ITIN) kunnen voorleggen.

Informatievoorziening voor de Nederlandse cultuursector

In Nederland gevestigde culturele organisaties komen tot nog toe niet in aanmerking voor officiële financiële steun vanuit de V.S. voor voorgenome projecten. Het Nederlandse Consulaat-Generaal in New York verwijst naar de officiële overheidsbronnen uit Nederland en in de V.S. (zie hieronder) en deelt belangrijke updates van Buitenlandse Zaken en KLM rondom inreisverbod via sociale media. Zie hieronder.

Reisadvies

Voor de actueelste reisadviezen naar de VS, kijk hier.

 

De rol van kunstenaars en creatieven in New York

Donderdag 7 mei gingen Nederlandse en Amerikaanse experts in gesprek over de rol van cultuur in ‘Infected City’ New York. DutchCulture maakt in samenwerking met Pakhuis de Zwijger programma’s over 9 metropolen. De sociale ongelijkheid en het precaire bestaan van artiesten komen aan bod maar ook de grassroots kunstenaars die voor kwetsbare communities zorgen, wanneer de regering hierin faalt.

Het Bronx Documentary Center informeert bewoners in de Bronx over het gevaar en de maatregelen omtrent COVID-19. Creative Capital ondersteunt culturele organisaties financieel, en zet zich sinds het begin van de crisis in om geld in te zamelen voor noodfondsen.

Kijk hier het hele programma. Infected Cities: Making social impact in… New York City

 

Volg het laatste nieuws

Bereik het Nederlandse Consulaat-Generaal in New York via nyc-pcz@minbuza.nl , volg hen op twitter via @dutchcultureusa en @NLinNY. Volg de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in de Verenigde Staten via @NLintheUSA.

Zie voor vragen over visa's en de laatste ontwikkelingen op dit gebied de website van Covey Law / Tamizdat.

Americans for the Arts heeft een Coronavirus (COVID-19) Resource and Response Center opgezet. Volg de updates hier.

De non-profit organisatie ArtPlace in New York verzamelt hulp voor de kunst en cultuursector in de VS, zowel landelijk als per staat. Ook verzamelen ze hoopvolle verhalen van kunstenaars die creatief met de crisis omgaan. Volg de updates hier en hier.

Het instituut voor kunst en media in Brooklyn, BRIC, houdt ook een lijst bij met hulpinitiatieven voor diverse kunstdisciplines, inclusief streamplatforms. Volg de updates hier.

Relevante overheidswebsites VS en NYC specifiek:
-        The Center for Disease Control and Prevention 
-        New York State Department of Health (new page!)
-        New York City Department of Health
-        US State Department Travel Advisory 
-        White House statements 
-        World Health Organisation

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze VS-adviseur R.Ebbers@dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over de Verenigde Staten in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal. 

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.