Hollywood sign in United States
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Verenigde Staten

Vragen en antwoorden over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Verenigde Staten.

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Algemene ontwikkelingen

Laatste update 13 oktober 2020

De Verenigde Staten is nog steeds wereldwijd een van de landen met het grootste aantal besmettingen. De presidentsverkiezingen maken de situatie extra onzeker, en fysieke samenwerking tussen Nederland en de VS is lastig plannen. Tegelijkertijd gebeurd er veel op digitaal gebied en zijn ook veel culturele instellingen weer geopend. Er zijn grote verschillen per deelstaat, en we adviseren om de lokale situatie goed in de gaten te houden en te onderzoeken wat wel en niet mogelijk is. 

Americans for the Arts, de overkoepelende organisatie die zich voor de kunst en cultuur sector inzet, doet nog steeds onderzoek naar de impact van COVID-19 en het financiële verlies dat de maatregelen met zich meebrengt voor de culturele sector. Sinds maart 2020 zijn duizenden culturele organisaties bevraagd, destijds werd het verlies voor de culturele sector op 3,6 miljard euro geschat maar ondertussen is het verlies veel groter. In de VS zijn veel artiesten 'gig-workers', zelfstandigen en hebben daardoor weinig inkomsten. Er zijn wel veel steunpakketten voor de culturele sector, die worden hieronder genoemd. 

 

Reisadvies

Sinds 11 maart 2020 is er een ban voor reizigers vanuit de EU, en heel veel andere landen, naar de Verenigde Staten. Er zijn een aantal uitzonderingen, onder andere voor Green Card houders, familie of echtgenoten van Amerikaanse burgers en voor diplomatieke reizen. De proclamation met specifieke details vind je hier. 

Ook is het niet mogelijk om Amerikaanse bezoekers naar Nederland te halen. Vanaf 16 oktober komt er een uitzonderingsregeling o.a. voor economische belangen, topsporters en culturele professionals. Voor actuele informatie hierover kijk hier.

 

Informatie voor in de V.S. wonende kunstenaars of culturele professionals.

Alle zelfstandige makers, kunstenaars, muzikanten of andere professionals in de cultuursector, die door de COVID-19 maatregelen in financiële problemen komen, kunnen een Artist Relief beurs van 5000$ aanvragen. Voorwaarde is dat zij minstens twee jaar wonen en werken in de V.S. en een W9 en Social Security Number (SSN) of Individual Taxpayer Identification Number (ITIN) kunnen voorleggen.

 

Lichtpuntjes

Op 29 juni kwam wel goed nieuws vanuit Los Angeles. Een unieke ‘countywide cultural policy’ is aangenomen die ervoor moet zorgen dat iedereen in de LA area toegang heeft tot kunst en cultuur. Zoals supervisor voor de LA County Hilda L. Solis zegt: "Equity is at the heart of Los Angeles County’s efforts to embrace and empower the voices of our local artists. Only they can unify and heal us at this critical moment through their artistic storytelling. Arts and culture play a critical role in the economic and social resiliency of LA County, not just in our recovery from the COVID-19 pandemic and recent civil unrest, but also in the long-term health and vitality of our community.

Americans for the Arts is samen met tientallen andere organisaties bezig met een lobby om het volgende ‘relief fund’ ook op kunst en cultuur in te zetten. Ook willen ze de precaire omstandigheden van ‘gigworkers’ – zzp’ers met weinig bescherming, verbeteren, en kunst en cultuur duurzamer verankeren in de samenleving. Lees hier meer: Relief Funding Priorities

De non-profit organisatie ArtPlace in New York werkt op het snijvlak van cultuur, community building en urban planning. Ze verzamelen hoopvolle verhalen van kunstenaars die zich met creativiteit verhouden tot de Covid-19 crisis, de sociale ongelijkheid die hierdoor zichtbaar wordt gemaakt, en Black Lives Matter. Zoals het verhaal  'The evidence for arts in public health' of 'and still, we are trying - to dream'. Lees meer verhalen hier.-

De rol van kunstenaars en creatieven in New York

Donderdag 7 mei gingen Nederlandse en Amerikaanse experts in gesprek over de rol van cultuur in ‘Infected City’ New York. DutchCulture maakt in samenwerking met Pakhuis de Zwijger programma’s over 9 metropolen. De sociale ongelijkheid en het precaire bestaan van artiesten komen aan bod maar ook de grassroots kunstenaars die voor kwetsbare communities zorgen, wanneer de regering hierin faalt.

Het Bronx Documentary Center informeert bewoners in de Bronx over het gevaar en de maatregelen omtrent COVID-19. Creative Capital ondersteunt culturele organisaties financieel, en zet zich sinds het begin van de crisis in om geld in te zamelen voor noodfondsen.

Kijk hier het hele programma. Infected Cities: Making social impact in… New York City

Op 3 juli keek Pakhuis de Zwijger in samenwerking met DutchCulture terug op de ‘Infected Cities’ reeks, met een speciale editie die de raciale ongelijkheid die COVID zichtbaar gemaakt heeft, verbindt met de actuele Black Lives Matter protesten. O.a. met Kamau Ware, kunstenaar en historicus uit New York en Jennifer Tosch van de Black Heritage Tours. Kijk hier het programma: Infected Cities: Special.. Covid-19 and BIPOC communities

 

Volg het laatste nieuws

Bereik het Nederlandse Consulaat-Generaal in New York via nyc-pcz@minbuza.nl , volg hen op twitter via @dutchcultureusa en @NLinNY. Volg de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in de Verenigde Staten via @NLintheUSA.

Zie voor vragen over visa's en de laatste ontwikkelingen op dit gebied de website van Covey Law / Tamizdat.

Americans for the Arts heeft een Coronavirus (COVID-19) Resource and Response Center opgezet. Volg de updates hier.

ArtPlace verzamelt ook recources voor de kunst en cultuursector in de VS, zowel landelijk als per staat. Volg de updates hier en hier.

Het instituut voor kunst en media in Brooklyn, BRIC, houdt ook een lijst bij met hulpinitiatieven voor diverse kunstdisciplines, inclusief streamplatforms. Volg de updates hier.

Relevante overheidswebsites VS en NYC specifiek:
-        The Center for Disease Control and Prevention 
-        New York State Department of Health (new page!)
-        New York City Department of Health
-        US State Department Travel Advisory 
-        White House statements 
-        World Health Organisation

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze VS-adviseur R.Ebbers@dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over de Verenigde Staten in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal. 

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.