|
Image
Image
Myriam Sahraoui
Role
Advisor - Morocco
Email
m.sahraoui [at] dutchculture.nl

|
Image
Image
Rajae el Morabet Belhaj
Role
Junior Advisor Culture - Creative Europe
Email
r.elmorabetbelhaj [at] dutchculture.nl

We waren nieuwkomers: een avond vol verhalen

Image
Image
Drie Marokkaanse jongens poseren voor de foto
Caption
Marokkaanse kinderen,1979, Gouda
Authors
Robert de Hartogh
nederlands fotomuseum

We waren nieuwkomers: een avond vol verhalen

Laat je meenemen en verrassen door de verhalen van de eerste generatie Marokkaanse Nederlanders bij We waren nieuwkomers in Museum Gouda.
Date(s)
-

Samen met DutchCulture organiseert Museum Gouda een bijzondere live Talks & Docu-avond met verhalen over het belang van het thuis- of juist vervreemd zijn in twee culturen, in twee landen: Nederland en Marokko. We waren nieuwkomers gaat over wortelen en worstelen, over (en door) de eerste generatie Marokkaanse Nederlanders. Myriam Sahraoui, cultureel ondernemer en adviseur Marokko bij DutchCulture, gaat in gesprek met programmamaker Jalal Bouzamour, fotograaf Khalid Amakran en museumdirecteur Femke Haijtema.

Datum: Vrijdag 10 november 2023
Tijd: 19:15 (inloop vanaf 19:00)
Locatie: Museum Gouda, Oosthaven 9, 2801 PB Gouda
Voertaal: Nederlands

Programma

19:00    Inloop
19:15    Welkom door Femke Haijtema, directeur Museum Gouda
19:30    Programmamaker Jalal Bouzamour in gesprek met Myriam Sahraoui over zijn documentaire Mocronado's.
20:15    Fotograaf Khalid Amakran in gesprek met Myriam Sahraoui over de tentoonstelling Bnadem 
20:30    Gelegenheid tot het bekijken van de expositie Bnadem
21:00    Panelgesprek o.l.v. Myriam Sahraoui met Jalal, Khalid en Femke over het belang van deze verhalen vertellen en bewaren en het ontsluiten van erfgoed.
21:30    Afronding en nogmaals gelegenheid voor het bekijken van Bnadem

Bnadem

Fotograaf Robert de Hartogh legde in de jaren zeventig de eerste Marokkaanse gastarbeiders vast in Goudse fabrieken en pensions. Zijn jonge vakgenoot Khalid Amakran, zelf zoon van een arbeidsmigrant, zocht deze eerste generatie Marokkaanse Nederlanders op. Hij legde de inmiddels zeventig- en tachtigjarigen vol trots poserend vast naast hun vrouw, kinderen en kleinkinderen. Voor De Hartoghs overlijden in 2022 hebben de twee fotografen nog de mogelijkheid gehad om samen de tentoonstelling Bnadem, met hun beider foto's, te cureren. Zij vertellen het verhaal van wortelen en worstelen in Nederland. Tijdens dit event licht Amakran zijn persoonlijke motivatie en de tentoonstelling toe.

Bnadem is tot 7 januari 2024 te zien in Museum Gouda.

Mocronado's

Programmamaker Jalal Bouzamour heeft verschillende series gemaakt over de eerste generatie Marokkaanse Nederlanders en hun kinderen. Zijn recentste werk is de documentaireserie Mocronado's, waarin een groep van vijf Marokkaanse mannen terugkijkt op hun werkzame leven en het leven van nu beschouwt, als gepensioneerden in een land waar ze eigenlijk slechts 'te gast' zouden zijn. Er wordt dieper ingegaan op onderwerpen als Nederland, integratie, liefde, opvoeding, ouderdom en pensioen. In de zesde en laatste aflevering keerden de mannen terug naar Marokko om te laten zien waar ze vandaan komen en hoe ze zich nu verhouden tot hun land van herkomst. Op 10 november deelt Bouzamour fragmenten uit de serie, evenals zijn motivatie en zijn persoonlijke verhaal.

Venue